Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:41:47

Музеї Чернігівщини та Гомельщини: бути сучасним у мінливому світі

13.06.2018   08:04Агенцiя

Часи змінюються! І музеям теж потрібно йти в ногу з часом, змінюватись самим та ламати стереотипи. Про це говорили під час Музейного форуму «Місцеві музеї: нові форми та інновації», який 11 та 12 червня відбувався в Чернігові в рамках проекту "Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного співробітництва".

Захід зібрав більше 70-ти учасників, які репрезентували більше 30 музеїв та заповідників Гомельської та Чернігівської областей, інших регіонів України та Білорусі, а також фахівці в області культурного менеджменту і збереження історико-культурної спадщини.

Головним завданням форуму було сприяти розвитку місцевих музеїв, налагодженню співпраці, спілкуванню та обміну досвідом між ними. На думку координаторів проекту, це допоможе музеям Гомельщини та Чернігівщини вийти на новий рівень роботи, розкрити свій унікальний потенціал, зміцнити свою роль як місцевих культурних центрів та сприятиме розвитку регіону в цілому.

Наталія Романова — заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації зазначила, що подібні заходи сприяють розвитку регіонів. Адже саме музеї мають відігравати значну роль в становленні громади. Як приклад – історико-археологічний музейний комплекс "Древній Любеч", який може стати культурним серцем громади. І від того, як працює музей, багато чого залежить в культурному та економічному житті громади.

Доповідачі розмірковували над різними питаннями, які ставить життя. Як саме мають змінюватись музеї XXI століття? Наводили приклади успішних сучасних музеїв у світі, вивчали їх досвід, пошук форм подання інформації та методи залучення нових відвідувачів. «Якщо музеї виступають носіями або відображенням культурної спадщини, то якої або ж чиєї? Адже місцеві особливості та культурні надбання створювались різними людьми, представниками різних етносів, релігій, які жили тут в різний час, при різних державних утвореннях. Де саме проходить межа «своє-чуже»? І чи взагалі музеї повинні робити цей поділ?», - ставить питання Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею.  «Адже нехтування чужою спадщиною – це шлях до конфлікту! - додає Зеновій Мазурик, музейний експерт, в.о. президента Українського комітету ICOM, Львів. - Місія музею XXI ст. - це інтерпретація та  допомога в осмисленні минулого, а не інструмент політики та банальна схованка речей.» Він має створювати емоції, стати атракцією, але, при цьому, не перетворитись на машину для розваг.

«Експозиція повинна бути дискусійною та  ставити більше питань, ніж давати готові відповіді.», - вважає Олександр Нікітін з філіалу  Ветковського музею старообрядництва і білоруських традицій ім.Ф.Г.Шклярова в Гомелі.

Представники музеїв ділились своїм особистим досвідом успішної реалізації проектів в музеях, баченням та запровадженням інтерактивних засобів в експозиціях, маркетинговими заходами з пошуку та залученню саме свого відвідувача.
 
Можна з впевніністю сказати, що незважаючи на нову для нашого регіону форму проведення заходу, він став подією, яка матиме позитивні наслідки в культурному житті Чернігівщини та Гомельщини.


Довідка:
Мета проекту "Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва" - об'єднати низку музеїв Гомельської та Чернігівської областей туристичним транскордонним маршрутом та налагодити співпрацю між ними. Проект реалізується на партнерських засадах на чолі з Гомельською філією громадської організації "Білоруський зелений хрест" в співпраці з Національним університетом "Чернігівський колегіум" ім. Т.Г. Шевченка та Історико-археологічним музейним комплексом "Древній Любеч". Період реалізації проекту: 2018 рік.

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини