Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 19:06:41

Відбулось відкриття його персональної виставки живопису "Глибоке занурення в мистецтво"

11.06.2018   11:37Агенцiя

8 червня у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана до річниці пам’ яті Олександра Бєлозора (1963-2017) відбулось відкриття його персональної виставки живопису «Глибоке занурення в мистецтво».

Саме цього дня усі країни світу відзначають Всесвітній день океанів, ідея якого була запропонована у 1992-му році на Всесвітній конференції з питань навколишнього середовища у Ріо-де-Жанейро (Бразилія) як спосіб підкреслити особливу роль Світового океану у житті людства та мобілізувати широку громадськість на його захист.

Не зважаючи на те, що Чернігів є досить віддаленим від морів та океанів, можемо пишатись, що перший і поки єдиний в Україні сучасний професійний художник, який займався живописом у морських глибинах, народився саме у нашому місті. Мова йде про Олександра Бєлозора (1963-2017), досягнення якого в такій незвичній мистецькій діяльності увійшли до Книги рекордів України та Книги рекордів Гіннеса.

Його творчість починалась із захоплення художньою емаллю, яку він поєднував із деревом, керамікою, іншими матеріалами. Особливістю композицій «Зима» (1995), «Голос дощу» (1997) є цікава сюжетна складова, помножена на технічну винахідливість та експериментальність.

Багато років Олександр плідно працював у пейзажному жанрі. Краєвид «Київська вулиця»» (1990-ті роки) відтворює сучасний вигляд куточків столиці, пов’язаних з його історією. У кримських та карпатських сюжетах «Крим. Мис Хамелеон» (2008), «За Карпатами» (2008) він намагався передати різний стан природи, а головний образно-емоційний зміст бере на себе колір. Пейзажі «Італія» (1994), «Німеччина. Магнолія цвіте» (2008), «Сонячна Далмація» (2012) тощо відтворюють широку географію закордонних подорожей художника.

У багатьох картинах знаходить втілення тема романтики моря та його підводного світу. «Ель Міна» (2010), «Хургада. Риф Фанадір» (2011), «Кокомо Біч, острів Кюрасао» (2013) – підводні ландшафти з різнобарвними водоростями та коралами, затонулими суднами. Засобами живопису художник намагався показати красу підводного світу, привернути увагу до проблем його екології.

Ще одна цікава частина його творчості - абстрактні композиції. Це імпровізації з певними асоціативними образами, які народжуються в процесі роботи. Їх «фірмовим» знаком є динамічне химерне переплетення ліній у вигляді спіралі, що нагадує творення світу з хаосу. Воно повторюється у сюжетах «Україна від краю до краю» (2014) та «Перший гріх» (2014).

Події на Майдані під час Революції Гідності привернули увагу художника до відображення сучасної соціально-політичної ситуації в Україні. Так з’явились роботи «Протистояння» (2014) та «Цибулька» (2009), різні за технічним виконанням, але близькі за проблематикою.

У цілому, експоновані твори Олександра Бєлозора демонструють еволюцію його творчих пошуків від фігуративу до абстракції, від безпосередніх відображень сучасності до філософських роздумів та узагальнень. Ці здобутки є складовою сучасної художньої ситуації в Україні, віддзеркалюючи її розвиток, суперечності й новації.


Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.