Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:38:30

Література для літнього читання - в обласній бібліотеці для дітей

24.05.2018   08:35Агенцiя

Літня спека викликає спрагу. А в допитливих юних читачів літо – це час, коли можна втамувати спрагу до нових знань, нових героїв, нових відчуттів.

Книжка – не альтернатива літньому відпочинку дітей, кажуть педагоги, це один з його аспектів: протягом навчального року більше уваги приділяється шкільній програмі, в тому числі і по літературі – назвемо це «діловим читанням».

Влітку ж є можливість, з одного боку, підібрати не надто складну літературу, з іншого – підготуватися до наступного класу, заздалегідь опанувавши і художні, і науково-пізнавальні твори.

На завершення навчального року батьки отримують список літератури, рекомендованої вчителями для читання дітьми влітку. Хтось переглядає асортимент книжкових магазинів, хтось скачує з інтернету електронну версію потрібного друку. Але ж вартість однієї паперової книжки, як правило, - кілька десятків, якщо не сотень гривень.

А в рекомендованому списку – кілька, якщо не кільканадцять пунктів. В електронному ж вигляді не кожна книжка і не кожній дитині підійде.

Чернігівці Тетяні Полегешко донька-п’ятикласниця Настя вже принесла список рекомендованої літератури – шість книг. Дівчина читає все, що задають за шкільною програмою, але більше полюбляє енциклопедії (мама каже, дитина подорослішала). У Насті Скорини мама Валентина виховує любов до читання. Найбільше Насті до вподоби книги про тварин та про пригоди. «Літнє читання» дівчинки-тезки обов’язково опанують. Їх батьки твердо знають, де знайти необхідну літературу – в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей, яка особливо влітку стає головним осередком культурного життя для юні і батьків.

Тамара Клюй, директор Чернігівської обласної бібліотеки для дітей:
-    У нас в бібліотеці вже кілька років працює літня читацька альтанка, що відкривається наприкінці навчального року: щотижня на майданчику біля бібліотеки діти з батьками за столиками разом читають книжки. Минулого року ми започаткували і щотижневий книжковий пікнік у Березовому Гаю, що так сподобався юним читачам і дорослим.
Літо – гаряча пора і для відвідувачів, і для бібліотекарів. Так, діти вже йдуть до нас зі списками рекомендованої літератури. Ми забезпечені необхідними книжками на 98%. Можливо, недостатньо екземплярів якихось творів, але головне – ці книжки в нас є.
-    Щороку в списках для літнього читання з’являються новітні твори письменників. Це і є ті самі 2%, яких немає в бібліотеці?
-    Так. Але всі книги, які в нас запитують і яких поки немає, оперативно замовляються через відділ комплектування літератури і ми їх купуємо.
Спеціалісти обласної бібліотеки для дітей готові допомогти у підборі літератури як найменшим, так і старшим школярам.

Оксана Трухан – завідуюча відділом обслуговування учнів 5-9 класів:
-    Навіть літо ще не почалося, а в нас вже чимало читацьких запитів – діти приходять зі списками, які їм запропонували викладачі. Переважно це «програмове» читання. Ну і, звичайно, діти не забувають читати і щось для душі. Списки рекомендованої літератури чималенькі. Але навіть якщо списки невеликі, то книжки вже «товсті» - вони для дітей середнього і старшого шкільного віку. Для літнього читання переважно рекомендують романи: під час навчального року діти можуть просто не встигнути прочитати того ж «Дон Кіхота» Сервантеса, тому є можливість прочитати його влітку. На цілий місяць дається книжка.
-    А якщо книги немає на абонементі?
-    Тоді вона є в читальному залі, де укомплектований найкращий і найцінніший книжковий фонд бібліотеки. Взагалі виконати запит читача – це наша пріоритетна задача.

Тетяна Тянутова – завідуюча відділом обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів:
-    Молодші школярі мають готові списки літератури на літо. Нині вчитель має право вибору в кожній школі – свій, індивідуальний список, навіть в одній школі, але в різних класах однієї паралелі може бути різна рекомендована література. В такому плані це легше для бібліотекаря. Самі посудіть: якщо б був один твір, обов’язковий для всіх, а тільки молодших школярів в нас шість тисяч, забезпечити їх літературою було б нереально.
Буває, багато дітей одночасно хочуть прочитати «Тореадорів з Васюківки» Всеволода Нестайка – в нас його 20 екземплярів, а бажаючих більше. В таких випадках ми можемо запропонувати уривок з хрестоматії або ж пропонуємо іншу книгу Нестайка, щоб дитина ознайомилася з творчістю письменника.
Наші видавництва зараз пропонують яскраві кольорові друки, які діти читають залюбки – книжки, які приємно запропонувати дітям і батькам. Головне – ми намагаємось зробити все, аби дитина не пішла з бібліотеки без книги.

Людмила Вересенко – мама читачів бібліотеки для дітей чотирикласника Іллі і першокласниці Мар’яни. Каже, дівчина, звичайно, любить казки, а хлопцю більше імпонують енциклопедії. Книги для літнього читання братимуть в бібліотеці – щось з рекомендованого списку (передусім, класика) є і на поличках вдома, а сучасні твори – тільки в нашій  книгозбірні. Літо велике, а творів прочитати треба стільки, що час гаяти нема коли. Тому період літнього читання для Іллі і Мар’яни вже розпочався – за допомогою фахівців Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.


Андрій Ясний, бібліограф Чернігівської обласної бібліотеки для дітей

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини