Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:10:09

Відбулося відкриття виставки картин та виробів "І оберіг, і символ долі…" чернігівських майстринь

12.05.2018   09:34Агенцiя

10 травня, напередодні Дня матері, що в 2018 році святкується 13 травня, в "Мистецькій вітальні" Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулося відкриття виставки картин та виробів "І оберіг, і символ долі…" чернігівських майстринь, членів громадської організації "Спілка жінок Чернігівщини" Лариси Ганненко, Наталії Дорошенко, Ірини Лепехи, Галини Близнюк та Олени Мичкової.

Кожна майстриня представила на виставці свої унікальні вироби. Лариса Ганненко вразила присутніх розмаїттям народних ляльок-мотанок та картин зі стрічок. Наталія Дорошенко представила живописні роботи та вишукані прикраси для справжніх поціновувачок елегантності. Ірина Лепеха підняла настрій гостей заходу чарівними інтер'єрними ляльками та витонченим батиком. Галина Близнюк представила на виставці оригінальні глиняні іграшки, а Олена Мичкова підсолодила захід розписними імбирними пряниками.
 
Лариса Ганненко – майстер з виготовлення оберегів та гобеленів, член асоціації майстрів ГО "Ліга ділових та професійних жінок України".
Народилася в сім'ї кадрового офіцера в 1947 році. За фахом – перекладач-референт. Художньої освіти немає, але бажання творити є завжди.
Захоплюється вишивкою стрічками по гобелену з використанням французького вузлика, виготовляє обереги та інтер'єрніляльки-мотанки. Майстриня бере участь в міських та обласних виставках, фестивалях "Седнівська осінь" (смт Седнів), "Київська Русь" (смт Любеч), "Свято народного майстра" (м. Новгород-Сіверський).
Роботи Лариси Ганненко зберігаються у фондах музею в Батурині, в музеї-садибі Катерини Білокур, в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка, а також в приватних колекціях в Німеччині, Польщі, Болгарії, Італії, Фінляндії.
 
Галина Близнюк – майстер глиняної іграшки-ляльки, член асоціації майстрів ГО "Ліга ділових та професійних жінок України".
Закінчила НДУ ім. М. Гоголя за спеціальністю "вчитель біології та хімії" та ЧДТУ за спеціальністю "облік та аудит". Працювала головним бухгалтером.
Зараз займається вихованням сина, який потребує особливого догляду та уваги. Саме завдяки йому з'явилося захоплення глиною, адже разом з ним відвідує заняття з глинотерапії в центрі реабілітації дітей-інвалідів "Відродження".
Займатися створенням глиняної ляльки майстриня почала в 2012 році. Бере активну участь у виставках та культурних заходах нашого міста та за його межами (Седнів, Корюківка). Надавала роботи для благодійної акції "Творчість дарує шанс" та благодійного арт-проекту "Творити, щоб жити" (Чернігів).
В рамках обласного ярмарку "Що може жінка – 2018" вперше пройшов конкурс "Туристичний сувенір Чернігівщини", де переможницею стала саме Галина Близнюк.
 
Олена Мичкова – майстер з виготовлення розписних імбирних пряників, член асоціації майстрів ГО "Ліга ділових та професійних жінок України".
Народилася в Чернігові. Має 15 років педагогічного досвіду, 14 років працювала в менеджменті.
В 2013 році сімейні обставини змусили повернутися до рідного міста. Намагалася реалізувати себе в різних галузях. Та саме розпис пряників заворожив і захопив майстриню. Вона шукала власний рецепт тіста, що відповідав би її смаку, паралельно освоювала різноманітні техніки розпису. Згодом організувала власну Майстерню "Солодкий світ".
Олена Мичкова проводить захоплюючі майстер-класи з розпису пряників. Як каже майстриня, займатися цим подобається всім, не залежно від віку, – процес створення маленького кулінарного шедевру захоплює кожне серце та допомагає здобути моральну рівновагу.
 
Наталія Дорошенко – чернігівська художниця, майстриня та поетеса, член міського клубу творчої інтелігенції "Оберіг-Чернігів".
Народилася на Чернігівщині в селі Бурівка. Закінчила Остерський коледж будівництва та дизайну, пройшла кар'єрний шлях від кресляра до провідного інженера. Має 38 років бездоганної праці в "Укрдіпродорі".
Як поетеса, Наталія Дорошенко брала участь у Всеукраїнському поетичному стартапі "Дотиком душі", який щорічно проходить в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка.
 

Ірина Лепеха – майстер інтер'єрної текстильної ляльки та іграшки.
Закінчила ХНЕУ, за спеціальністю – економіст.
Займалася різними видами мистецтва: флористика, дизайн, декупаж, скрапбукінг, лозоплетіння, батик, акварельний та масляний живопис. Але найбільше захопило створення ляльок та іграшок, чим почала займатися в 2010 році.
Роботи майстрині знаходяться в приватних колекціях в Англії, Канаді, Америці, Німеччині, Туреччині, Франції та ін.
 
Ведуча заходу, завідувачка відділу мистецтв ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка Лариса Поліщук, коротко ознайомила з історією свята Дня матері.
 
Подібне свято існувало у древніх греків та в Стародавньому Римі. В США вперше його відзначили 8 травня 1914 року, в Україні ж офіційно День матері почали святкувати з 2000 року.
 
Мати – це справжня берегиня, що завжди прикриває крилами турботи своє чадо від різних негараздів. Вона – всьому початок і та ниточка, яка єднає всю родину. Майстрині, що представили свою творчість на експозиції, дуже енергійні та активні, вони встигають не тільки піклуватися про свою сім'ю, а й знаходять хвилинку для мистецтва.
 
Лариса Ганненко розповіла, що, організовуючи виставку, майстрині хотіли зробити всім жінкам подарунок до Дня матері та поділитися частинкою своєї душі.
 
Наталія Дорошенко відмітила, що на експозиції представлена творчість чотирьох поколінь її роду: бабусине ткацтво, мамина вишивка, живопис самої пані Наталії та прикраси, створені її донькою.
 
"Велика подяка директорці та бібліотекарям, – додала майстриня, – не тільки за те, що організували виставку, а й за те, що бібліотека є осередком культури, світочем в Чернігові, який долучає до мистецтва багатьох людей. Ваша зала завжди гостинно відкриває двері для творчих особистостей. А нам, майстрам, дуже важливо, щоб наші роботи були побачені та оцінені. Тоді це надихає, робить нас крилатими та спонукає до творчості".
 
Завершила виступ художниця власним віршем:
  "Матусенько моя, голубонька сивенька,
  Давно у інший світ ти відлетіла.
  Лишила в хаті згадку по собі:
 
Барвисті хрещики на білім полотні".
 
Олена Мичкова пригостила всіх гостей заходу своїми оригінальними імбирними пряниками з побажаннями, щоб присутні мали змогу насолодитися не тільки смаком, а й хорошим настроєм. Також майстриня відзначила, що ЧОУНБ – це храм мистецтва та творчості, де виникає й акумулюється творча сила, яка наповнює все місто.
 
Інна Аліференко, лауреатка конкурсу "Жінка року – 2017", директорка ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка відмітила: "Склалося враження, що сама Весна увірвалася в нашу залу, бо всі роботи барвисті, світлі, прекрасні та жіночні. Від імені всього колективу, висловлюю велику вдячність майстриням за те, що обрали місцем експозиції саме нашу бібліотеку. Бо ми робимо все задля комфорту і затишку наших відвідувачів, створюючи місце, де кожен може розкрити свої таланти. І такі яскраві виставки дають нам натхнення й надалі зберігати в бібліотеці теплу та гостинну атмосферу".
 
Заслужений майстер народної творчості України Тетяна Баженова, майстриня картин в стилі "печворк", привітала всіх присутніх з відкриттям виставки та прочитала свою поезію.
 
Але не слід забувати, що є матері, які втратили своїх дітей.
 
Лариса Ганненко наголосила, що біль від втрати ніколи не загоїться, треба призвичаїтися жити з ним. Вона підготувала триптих "Скорбота", що виконаний золотою ниткою на чорному фоні, в пам'ять про свого сина. "Доля матері залишається в тому, щоб пам'ятати своїх дітей. Ми повинні жити, не дивлячись на щем і тугу, адже ніхто, крім нас, не принесе букет квітів на могилу, ніхто не скаже "Дорогий мій, я пам'ятаю про тебе". Хочу побажати всім жити довго та пізнати щастя, і щоб ніколи українські матері не були змушені носити букети на свіжі…".
 
Могили. Майстриня не змогла вимовити це слово, але її бажання і мовчазний крик душі, підхоплений та посилений присутніми, полинув разом з вітром в небесну шир. Можливо, хтось там і почує…
 
У кожного свої радості й печалі, горе та щастя. На експозиції представлені неймовірно чуттєві, душевні роботи безумовно сильних і дуже талановитих жінок, пройти повз котрі просто неможливо.
 
Працівники Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка запрошують гостей та жителів міста завітати на виставку "І оберіг, і символ долі…", що діятиме протягом місяця, та доторкнутися до прекрасного.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини