Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 17:04:57

У Чернігові відкрито виставку про УПА

03.03.2018   19:43Агенцiя

2 березня у Чернігові в Обласному молодіжному центрі відбулося відкриття виставки Українського інституту національної пам’яті «УПА – відповідь нескореного народу» про антинацистський та антирадянський спротив ОУН та УПА в рамках відзначення 75-річчя створення УПА.

На 24 стендах у фотографіях, документах, картах та інфографіках представлено цілісну картину протистояння Організації українських націоналістів та Української повстанської армії з нацистським і комуністичним тоталітарними режимами під час Другої світової війни та повоєнний час.

Інформаційно-просвітницькі стенди про цю героїчну сторінку національно-визвольної боротьби Українського народу Український інститут національної пам’яті підготував у співпраці з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом «Тюрма на Лонцького», Галузевим державним архівом Служби безпеки України.

У заході взяли участь учні загальноосвітніх шкіл обласного центру, представники патріотичних громадських організацій, журналісти.

Представляючи експозицію Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівської області, наголосив: «Вчора, 1 березня, вся Україна вшанувала пам’ять жертв Корюківської трагедії, які у 1943 році загинули від рук нацистських карателів, а радянські партизани, маючи багатократну чисельну перевагу, тільки спостерігали за безкарним вбивством людей. І це була комуністична політика, а не один випадок.

А сьогодні я маю честь Вам представити виставку про справжніх народних захисників, борців за незалежність України — Українську повстанську армію. Армію, яку ОУН створила на вимогу народу саме для захисту народу від усіх поневолювачів. Воїни – добровольці УПА завжди захищали українське населення від окупантів».

Він навів такий красномовний приклад рятування населення військами УПА і збройним підпіллям ОУН: «Під час голоду 1946-1947 роках з вини керівництва СРСР в Україні померло до 1 млн. людей. Проте, голоду не було на Західній Україні, де діяли ОУН і УПА. Ціною великих жертв Захисників України хліб, який безжально намагався забрати комуністичний режим, залишився у селян. Сотні тисяч голодуючих із Наддніпрянщини, які прийшли у західний регіон України, також були врятовані від голодної смерті».

С. Бутко нагадав: «У лавах УПА воювали представники з усіх куточків України. На сьогоднішній день істориками і краєзнавцями встановлено поіменно 106 уродженців Чернігівщини, які служили в повстанській армії. Реально їх було набагато більше. Вам вже відомі наші славетні предки Іван Ремболович і Михайло Білозерський, що героїчно воювали спочатку в армії УНР у часи Української революції 1917-1921 років, а потім в УПА. З представників наступного покоління у повстанських лавах насамперед згадуємо про Галину Кузьменко та Костя Гіммельрайха».

До 20 березня у Чернігівському молодіжному центрі (м. Чернігів, вул. Магістратська, 3) всі бажаючі мають можливість відвідати виставку. Потім її представлятимуть в усіх районах і містах обласного значення Чернігівщини.

Організатори: Чернігівський обласний молодіжний центр, Український інститут національної пам’яті, Департамент сім'ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації.


Чернігівський обласний молодіжний центр

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.