Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:19:30

Відбувся вечір пам'яті Віталія Леуса

07.02.2018   13:57Агенцiя

5 лютого у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбувся вечір пам'яті нашого земляка, журналіста, відомого українського письменника, краєзнавця, члена Національної спілки журналістів Віталія Леуса.

На заході були присутні чернігівські журналісти, письменники, поети: Сергій Дзюба, Михайло Ткач, Тетяни Тимошенко, Сергій Павленко, Яків Ковалець, родина, друзі та знайомі Віталія Миколайовича.
 
Відкрила вечір-пам'яті директор Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Михайлівна Аліференко, яка зазначила, що ця зустріч стане виявом глибокої шани і вдячності справжньому сину України – прекрасній людині, яка покинула нас так передчасно…
 
Віталій Миколайович мав талант проникати словом у душу, залишив для нащадків найголовніше – пам'ять про себе у книгах, яка не підвладна часу!
 
Автор 60 книжок – романів, повістей, оповідань та нарисів, у т. ч.: "Час народжувати синів", "Чернігів. Погляд через століття", "Вбивцю назве суд", "Зцілю тебе словом", "Дегустація", "Твори, співзвучні часові", "Робимо все, крім космічних ракет", "Крутоярівка і крутоярівці", "Несподіваний ракурс" та багатьох інших. Автор вибраних детективних творів у 9-ти томах (2006-2016). Лауреат міжнародних премій імені Михайла Коцюбинського, Миколи Гоголя, Григорія Сковороди, Пантелеймона Куліша, Ярослава Мудрого, Леоніда Глібова. Нагороджений міжнародними патріотичними медалями Олександра Довженка та Івана Мазепи. Лауреат Міжнародного (українсько-німецького) літературного конкурсу імені де Рішельє – отримав найвищу відзнаку "Діамантовий Дюк". Багаторазовий переможець конкурсу "Краща книга року". Переможець міжнародного фестивалю журналістів "Золотий передзвін Придесення". А гетьман українського козацтва нагородив видання "Ліхтарик", очолюване Віталієм Миколайовичем, орденом "Козацька слава". Також Віталій Леус відзначений почесними грамотами облдержадміністрації, обласної та Чернігівської міської ради.
 
Здавна відомо, що родина – то невичерпне джерело наснаги, любові та батьківських обов'язків. І кожна сім'я докладає зусиль, аби не всохло родове дерево, бо "Без роду нема народу". Дружина з великою любов'ю та шаною згадувала, що Віталій Миколайович був турботливий чоловік, тато і дідусь, хороша, чуйна і совісна людина.
 
Чернігівська обласна організація НСПУ відігравала значну роль в житті Віталія Миколайовича. Його дуже цінував та поважали колеги – чернігівські письменники. Спогадами про Віталія Миколайовича поділився знаний письменник, журналіст, перекладач, президента Міжнародної літературно-мистецької Академії України, лауреата міжнародних і національних літературних премій в Україні та за кордоном – Сергій Вікторович Дзюба.
 
Український прозаїка, журналіст, головний редактор обласного журналу "Літературний Чернігів", Заслужений працівника культури України – Михась (Михайло) Михайлович Ткач зазначив, що Віталій Миколайович не просто вніс величезний внесок у розвиток української літератури, а й залишила після себе спадок для наступних поколінь.
 
Учасниця Всеукраїнської творчої спілки "Конгрес літераторів України" та Народного творчого об'єднання художників-аматорів Чернігівщини "Деснянська палітра" – Тетяни Тимошенко присвятила пам'яті Віталія Миколайовича чудові поетичні рядки.
 
Українського журналіст, письменник – Яків Ковалець з великою пошаною згадував Віталія Леуса як чуйну людину та талановитого письменника.
 
Український журналіст, публіцист, історик-мазепознавець, краєзнавець, дослідник Гетьманщини та Чернігово-Сіверщини, шеф-редактор наукового журналу "Сіверянський літопис" Сергій Олегович Павленко з теплотою згадували цього мужнього чоловіка, який до останніх днів свого життя залишалась оптимістом, доброю та чуйною до чужої біди людиною.
 
З письменником Віталієм Миколайовичем Леусом Чернігівську ОУНБ ім. В. Г. Короленка багато років поєднувала творча дружба. На заході було презентовано біобібліографічний покажчик "Віталій Миколайович Леус" (укладач Н. В. Романчук), який вийшов друком у грудні 2017 року в серії "Письменники – наші земляки".
 
В нашій пам'яті Віталій Миколайович Леус залишиться людиною – вічним двигуном, який своєю енергією і цілеспрямованістю надихав усіх навколо. Він був інтелігентом у всьому – в житті, в роботі, в стосунках з оточуючими. Віримо, що спостерігає він за нами з небес Райських. Вічна пам'ять і Царство Небесне Вам, Віталію Миколайовичу.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини