Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 19:21:05

Капітальний ремонт «нижньої» частини Валу наблизить Чернігів до ЮНЕСКО

14.12.2017   08:22

У проекті капітального ремонту «нижньої» частини Валу (парку ім. Коцюбинського) передбачається збереження всіх об’єктів на цій території в існуючих звичних рамках. Додаються лише кілька елементів, які теж будуть виконані в стилістиці «Чернігова стародавнього». Зокрема, передбачається заміна асфальтного покриття, який перебуває у незадовільному стані, на клінкерну бруківку. Планується також створення додаткового паркового світлодіодного освітлення, влаштування велодоріжок і дерев’яних сходів із кованими елементами, заміна лавок, реконструкція та ремонт фонтанів, встановлення макетів Валу та Лоєвих і Любецьких воріт.

Зазначені роботи проводитимуться на території, де відсутні пам’ятки архітектури національного значення.

Проект капітального ремонту «нижньої» частини Валу погоджений Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній», Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації та Міністерством культури України.

Обов’язкова умова: будь-які земляні роботи необхідно здійснювати під наглядом фахівців-археологів. До проведення археологічних досліджень будуть залучені наукові співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», які мають значний досвід у проведенні пошукових робіт.

До речі, більша частина робіт, включених у проект капітального ремонту, передбачена Генеральним планом розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Це, зокрема, облаштування сходів, встановлення додаткових ліхтарів освітлення, реконструкція існуючого дитячого майданчика та фонтанів, заміна асфальтно-бетонного мощення пішохідних доріжок на цегляно-клінкерні. Працювали над генеральним планом досвідчені науковці та архітектори Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень і Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури та туризму України, Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто», а затверджений він на сесії міськради як регуляторний акт 23 червня 2009 року. Його головна мета: забезпечення збереження та доцільного використання пам’яток і об’єктів культурної спадщини архітектурно-історичного заповідника.

Одним із основних завдань в галузі культури міжнародної організації ЮНЕСКО є збереження та відродження матеріальної і нематеріальної культурної спадщини.

На сьогодні до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні включено низку культурних об’єктів, зокрема, Київський Софійський собор, Києво-Печерську лавру, Ансамбль історичного центру Львова.

Історичний центр Чернігова, IX–XIII ст., внесено до попереднього Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Процедура номінування до Списку Всесвітньої спадщини – нелегкий процес. Вона передбачає підготовку відповідної документації, залучення фахівців з України та з-за кордону, значного фінансового забезпечення, а головне – підтримки на державному рівні.

Включення об’єкту до Списку ЮНЕСКО сприятиме його популяризації, і головне – збереженню його унікальності, а також дасть змогу залучати кошти на ремонтно-реставраційні та науково-дослідницькі роботи об’єкту.

Відповідно Указу Президента України від 27 січня 2010 №73/2010 «Про відродження та розвиток історичних населених місць Чернігівської області», Кабінету Міністрів України разом з Чернігівською обласною державною адміністрацією було доручено забезпечити подання пропозицій про занесення пам’ятки культурної спадщини – історичного центру міста Чернігова – до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

На виконання зазначеного Указу Президента в області була створена робоча група. Зокрема, запропоновано внести зміни до чернігівської номінації і подати до попереднього Списку культурних об’єктів України, які можуть претендуватина включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО іншу номінацію: «Чернігівський Дитинець, комплекс історико-архітектурних пам’яток ХІ–ХІХ століть».

Були обраховані і внесені пропозиції щодо обсягів фінансування на розробку проектно-кошторисної документації та проведення проектних і ремонтно-реставраційних робіт; археологічних досліджень та музеєфікацію об’єктів; облаштування і впорядкування території Дитинця; підготовку номінаційного досьє на об’єкти Валу.

Таким чином, капітальний ремонт «нижньої» частини Валу є одним із етапів благоустрою Дитинця, і він допоможе впорядкувати цю територію, підготувати його до включенню чернігівської номінації до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 
Сергій Черняков, учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.