Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:56:06

На святі День села Дніпровське вшанують воїнів-земляків Другої світової війни

11.08.2017   13:58Агенцiя

Висловлювати на мітингах гасла про пам’ять – це одне, а робити конкретну справу для вшанування загиблих та ветеранів Другої світової війни – це нелегка та відповідальна справа.

Нещодавно, обрана на посаду Дніпровського сільського голови, Валентина Григорівна Деркач запропонувала навести лад біля пам’ятника воїнам-землякам та оновити меморіальні дошки із прізвищами односельців.

За зверненням сільського голови я зіставив списки загиблих складені у 70-х рр. ХХ ст., відповідні томи “Книга Пам’яті України. Чернігівська область” (2002 р.) та сучасні списки на меморіальних плитах.

Виявилось, що список загиблих односельців на фронтах Другої світової війни 1939–1945 рр. з 320 збільшився до 473 осіб. Раніше в збірнику “Дніпровське: минуле та сьогодення” (2011 р.) у моєму матеріалі “Хроніка втрат земляків” зазначалась цифра 492.

Також, завдяки цифрованим документам на інтернет-сайті “Подвиг народа”, встановлено імена 26 воїнів-земляків, які за виявлені в боях мужність та героїзм були нагороджені урядовими орденами та медалями.
Розвідник Андрій Гаврилович Кириєнко за виконання бойових завдань одержав чотири ордени та медаль, а лейтенант Іван Євтухович Лейченко та рядові Іван Тарасович Бойко, Микола Данилович Деркач були відзначені медаллю та двома орденами.

У нагородних документах зазначались приклади мужності та героїзму, виявлені нашими земляками на фронті.

Єфрейтор Петро Леонтійович Райський одержав орден за те, що під час бою “проявил себя волевым командиром… Когда был ранен политрук, он на себе ползком выносил его из под огня противника, пока вражеская пуля не сразила политрука насмерть. Находясь оторванным от своего отделения, он голосом подбадривал своих бойцов, а сам полз к своему отделению, и снова встал впереди его. В момент боя, переползая от бойца к бойцу, предупреждал их о том, чтобы ни один ни шагу не ушел со своего рубежа и умело организовал охрану фланга. Во втором бою тов.Райский был тяжело ранен и умер от ран”.

Про молодшого сержанта, командира кулеметного відділення Миколу Родіоновича Райського у нагородному документі за бої під м. Севастополь зазначалось: “Решительными действиями отделения младшего сержанта Райского дало возможность всей штурмующей роте ворваться в оборону немцев и занять выгодные позиции. Достоин награждения орденом Богдана Хмельницкого третьей степени”.

Уточнені матеріали про загиблих воїнів-земляків с. Дніпровське будуть передані на святі Дня села 19 серпня. Необхідно зазначити, що рідні 26 нагороджених воїнів вперше дізнаються про своїх героїчних родичів.

Андрій Курданов

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини