Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:25:54

У гетьманському Батурині відгомоніло козацьке свято

26.06.2017   11:52

25 червня в славному місті Батурині, де творили українську історію гетьмани Дем'ян Многогрішний, Іван Самойлович, Іван Мазепа та Кирило Розумовський, відбулося традиційне козацьке свято.

Цьогоріч захід присвячений Дню Конституції України, адже саме на священній батуринській землі плекалася ідея створення першого основного закону української держави під авторством Пилипа Орлика.

Почесними гостями урочистостей стали перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, народні депутати України: Валерій Давиденко та Олександр Левченко, український політик, науковець, громадський діяч,народний депутат України 3-го скликання, уродженець с.Пальчики Бахмацького району Олександр Пухкал, голова координаційної ради Міжнародної громадської організації «Родина Мазеп», член комісії державних нагород та геральдики Ігор Мазепа, Батуринський міський голова Леонід Душа, депутат обласної ради Григорій Данько та голова Ніжинської районної ради Олег Бузун. 

Відвідали цього дня гетьманський Батурин та його історичні пам’ятки і працівники виконавчого апарату обласної ради та управління комунального майна.

Найважливіші події культурно-мистецького заходу розгорнулися на території Цитаделі, біля Хреста героям оборони Батурина. На цьому символічному місці присутні згадали драматичні моменти ранку 13 листопада1708 р., коли драгуни князя Меньшикова увірвалися в Батурин, і розпочали криваву бійню. У той день було вирізане все цивільне населення, в тому числі жінки, діти та літні люди. Кількість жертв Батуринської трагедії історики оцінюють в 14 тис. осіб Саме ж місто було повністю розграбовано і спалено, загарбники не пошкодували навіть церков.

Тоді захисники Батурина віддали свої життя за свободу та незалежність рідної землі в далекому 1708 році, однак історія має здатність повторюватись. І сьогодні знову, як і понад 300 років тому, тисячі нових героїв жертвують собою заради України. Тож учасники заходу вшанували пам'ять всіх українських героїв, які віддали життя у боротьбі за свободу і волю,  хвилиною мовчання.

Соборну літію за загиблими відправив настоятель Свято-Покровського храму м. Батурина, митрофорний протоієрей, отець Роман, після чого присутні поклали квіти до Хреста героям оборони Батурина.

А далі учасники заходу  перейшли дооглядускульптурної композиції  «Гетьмани. Молитва за Україну» та поклали квіти, вшановуючи пам'ять славетних Дем'яна Ігнатовича, Івана Самойловича, Івана Мазепи, Пилипа Орлика та Кирила Розумовського, в часи яких Батурин був столицею Гетьманщини.

Урочистою ходою під звуки «Козацького маршу» гості пройшли до Співочого поля біля парку «Кочубеївський», де розгорнулось основне козацьке дійство.

Відкрила свято Наталія Романова, яка відзначила, що Батурин завжди був символом спротиву, трагедії та водночас великого українського відродження.

- Чернігівщина – унікальна земля, адже тут писалася героїчна історія нашої України, зароджувалася боротьба за незалежність, починаючи із далеких часів Київської Русі, - наголосив у своєму виступі Валентин Мельничук.

Перший заступник голови обласної ради побажав батуринцям бути достойними спадкоємцями своїх мужніх і хоробрих предків та вписати свою сторінку в історію Чернігово-Сіверщини.

Після виступів і щирих вітань усіх почесних гостей святкову концертну програму продовжили творчі колективи і солісти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Свої яскраві музичні виступи учасникам свята подарували академічний народний хор, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченко, народний артист України Василь Нечепа,солісти, лауреати міжнародних конкурсівОлена Близнюк, Світлана Примак, Тетяна Олійник, Ніна Коцур та В’ячеслав Мацвійко, а також заслужений артист України Володимир Гришин.

На Співочому полі розгорнулося містечко майстрів та сувенірні крамнички, а актори Чернігівського театру ляльок ім. Олександра Довженка організували цікаву розважальну програму для дітей.

Родзинкою мистецького заходу стали козацькі розваги, змагання, ігри, феєричне шоу почесних гостей – українського гурту «Kozak System, концертна програма колективів та виконавців Бахмацького району.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини