Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 10:31:41

Старовинна музика знову звучала у Чернігові. ВІДЕО

11.05.2017   08:13Агенцiя

В рамках фестивалю класичної музики під відкритим небом вдруге вдалося втілити унікальний мистецький проект і на древньому чернігівському Валу заграли мелодії середньовіччя. Зокрема, чернігівці почули такі рідкісні інструменти, як лютня, фідель, органетто.

Їм личить ця музика. І Чернігову, і Борисоглібському собору. У древньому місті на Валу знову звучала музика середньовіччя.

Вільні музиканти, представники Львівського музичного цеху грають на реконструйованих музичних інструментах: органетто, лютня та фідель. Виконують древні каталонські пісні на честь Діви Марії — кодекс «Libre Vermell de Montserrat». Не орган, а органетто — малий переносний орган тримає на колінах львів’янин Юрій Гуран.

Юрій Гуран, музикант (м.Львів): «Органето працює таким чином, як всі органи. В нього потрібно вдувати повітря. Він має міх з одного буку. Одною рукою ви закачуєте повітря, іншою граєте на клавішах. Таким чином треба досягнути балансу між подачою повітря і рівним строєм. Стрій на органетто — це найважче досягнути стройного звукоряду».

В середині цеху музиканти можуть створювати різні проекти. Так на фестиваль приїхав новий проект — «Montserrat». Власне, у Чернігові відбулась презентація нового колективу.

Тарас Драк, цехмістр Львівського музичного цеху: «У нас є у Львові об’єднання музикантів, які займаються ранньою музикою — від середньовіччя до раннього бароко. Основна глобальна лінія — це ренесанс і ренесансна музика в ренесансному Львові».

Органна музика звучить у Чернігові далеко не вперше. Востаннє це було наприкінці 80-х — на початку 90-х: тоді у Борисоглібському соборі стояв орган-портатив. Сьогодні він знаходиться у Чернігівському музичному училищі імені Ревуцького. Хоча мистецтвознавці запевняють, що у часи Київської Русі орган в нашому регіоні був доволі поширеним музичним інструментом.

Олег Васюта, мистецтвознавець: «Наше місто Чернігів має дуже давні музичні традиції. І коли тут звучить невеличкий орган, то в цьому храмі і поряд у Спасі він звучав ще на початку 11 століття. Чернігівський князь Святослав Ярославович, який прийняв князювання після свого дядька Мстислава Володимировича, то він мав прекрасний оркестр, який складався з струнно-смичкової групи, струнно-щипкові інструменти, духові, ударні, такими чином це був повноцінний оркестр, в якому згадується такий музичний  інструмент як орган».

Борисоглібський собор — пам’ятка архітектури 12 сторіччя, і саме в ньому має звучати старовинна музика, переконане і керівництво заповідника «Чернігів стародавній», і музиканти.

Олексій Коптєв, музикант (м.Чернігів): «У нас очень много сохранилось памятников истории и культуры, и в этих памятниках, к этим зданиям, к этим местам очень гармонирует музыка, которую мы играем, музыка тех времен, тех эпох, того времени, в котором строился этот город, город имел свой наибольший расцвет».

Близько десяти років у Чернігові існує KlarnetKvartet “Bagatelle”. Останні роки музиканти грають старовинну музику. Вони мріють, аби в стародавньому місті над Десною проходили потужні музичні фестивалі і до нас приїздили музиканти з усієї Європи.

Микита Гірня, музикант (м.Чернігів): «Старинную музику, мне кажется, мы играем недолго. Лет 4-5. Начали в шутку, решили попробовать. Я просто сам джазовый музыкант. Алексей — он давно уже занимается такой музыкой. Я втянулся на бас-кларнете играть такую музыку, мне очень понравилось. И все у нас уже 4 или 5 лет проходят концерты в Борисоглебском соборе. Именно по старинной музыке».

Бажаючих почути звуки старовинної музики у Чернігові виявилось чимало. Аншлаг у стінах Борисоглібського собору, чимало слухачів і на Алеї Героїв біля Малої сцени. Хто не зміг почути виступ у заповіднику, мав змогу долучитися до культури середньовіччя під час прогулянки містом.

Олена Савченко, начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради: «Людині потрібна духовна аура і душевна атмосфера, і ми її всіляко відтворюємо. Ми пишаємось тим, що у нас так багато глядача сьогодні, так це потрібно мешканцям міста, і я вражена, що у нас такі високодуховні освічені, культурні люди. — Будете продовжувати на наступний рік? — Обов’язково, і це одне з завдань управління культури та туризму — пропагувати, поширювати і взагалі змінювати культурний ландшафт нашого міста ось таким чином».

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини