Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:07:01

У Чернігові пройшов літературний фестиваль "Дотиком душі". ВІДЕО

21.03.2017   10:50

Майже 60 поетів-любителів з різних областей України зібрав у Чернігові своєрідний літературний фестиваль (або «стартап», як визначили організатори жанр цього заходу) під назвою «Дотиком душі». Захід був відкритий для всіх, але організатори навіть змушені були обмежити прийом заявок – стільки виявилося бажаючих.

Свої вірші читають інженери й лікарі, архітектори й юристи, економісти й педагоги. Авторів з Києва, Львова, Харкова, Житомира, Хмельниччини, Рівненщини і, звичайно, різних міст і сіл нашої області зібрав перший всеукраїнський поетичний стартап (так визначили організатори жанр цього заходу) «Дотиком душі». Це такий собі міні-фестиваль, проведений в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Короленка. Ідея стартапу полягає в відкритості для всіх: на одній сцені – досвідчені автори з доробком у кілька збірок і початківці.

Всі в рівних умовах, кожен мав 5-6 хвилин для виступу. Навіть самі організатори не розраховували на такий інтерес з боку літераторів-любителів: заради 5 хвилин читання вони ладні приїхати власним коштом з інших міст, інколи за кількасот кілометрів, як Наталя Бороденко з Рівненської області, поетеса й художниця.

Учасників було 57, а могло бути й у кілька разів більше: прийом заявок довелося припинити, коли стало зрозуміло, що цілого дня може не вистачити.

Учасники пояснюють свій ентузіазм тим, що у важких умовах життя інтерес до поезії й мистецтва взагалі не меншає, а навпаки зростає – це дає сили жити, розповідає ніжинець Володимир Гільчук, інженер за фахом і поет за покликанням.

Поезія для них – частина активної громадської позиції. Недарма серед учасників – матері загиблих героїв війни на Сході, волонтери, винахідники. Чимало з учасників стартапу «Дотиком душі» є науковцями з ученими ступенями, як професор Петро Кухарчук з Житомира.

Як правило, ці поети-аматори захоплюються й іншими мистецтвами: серед них багато музикантів і художників. Бібліотекар Єлена Дорофієвська є водночас тренером у професійній школі танцю.

Частиною стартапу став поетичний марафон, у ході якого автори читали по одному віршу безперервно, і пряма трансляція цих виступів одразу розміщувалася на одному з інтернет-ресурсів. Також із віршів, які прозвучали на заході, буде складений і виданий альманах.

Назва цього заходу – «Дотиком душі» – запозичена з вірша Ліни Костенко: «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». Адже захід проведений 19 березня – у День народження Ліни Костенко, і напередодні Всесвітнього дня поезії, що відзначається 21 березня.


Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.