Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:48:16

Шевченкове слово стало своєрідним натхненням для нащадків

07.03.2017   08:13Агенцiя

"Шевченкова Україна" - таку назву має виставка художніх робіт з фондової збірки Національного музею Тараса Шевченка, яка відкрилась 6 березня у Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній" (у Колегіумі на Валу).

В експозиції, яка вперше презентується в Чернігові, представлено 30 робіт. Зокрема, картини Сергія Федоровича Шишка, народного художника СРСР та УРСР, лауреата Державної премії ім. Т. Шевченка. Вони присвячені краєвидам Чернігівшини, де бував Кобзар, – «Будинок Лизогубів у Седневі» (1963 р.), «Качанівка» (1963 р.). Садиба Лизогубів зображена і в роботах таких майстрів пензля як А.Д. Бидношия «Липа Шевченка в Седневі», Л.І. Задорожна «Седнів». Художниця Є.Г. Болдирєва присвятила шевченківським краєвидам серію робіт, одна з них – «Седнів. Кам'яниця» (1986 р.). Представлені на виставці картини Т.А. Лящук «Церква у Седневі» (1988 р.), В.М. Добржанського «Седнів, де бував Шевченко» (1961 р.).

Є на виставці роботи про історичні місця, які згадуються у поезіях Кобзаря: О.І. Карпенко «По Шевченківських місцях. Старий Чернігів» (1982 р.), Н.В. Атамась «Церква святого Іллі в Суботові» (2007 р.), А.І. Петрик «Будинок у Кременці, де Тарас Шевченко слухав розповідь про варнака» (1981 р.) та місця, де народився та жив Шевченко – М.С. Бароянц «Село Моринці» (1961 р), Д.П. Бидношия «Ранок в Моринцях» (1960 р), П.П. Печорний «Моринці. Хата діда Тараса Шевченка – Якима» (1998 р.), І.С. Лисенко «Дякова хата в селі Шевченковому» (1924-1927 рр.), А.І. Петрик «Будинок в Почаєві, де жив Т.Г. Шевченко» (1981 р.), Б.О. Спорніков «Хата на Пріорці» (2001 р.). Увага художників прикута і до останнього прихистку Великого Кобзаря – Чернечої гори, де його було поховано: В. Розвадовський «Вид на Дніпро і могилу Шевченка», П.Д. Сльота «Тарасова гора» (1949 р.), М.С. Бароянц «Тарасова гора» (1961 р.) та місця вшанування пам'яті – П.Д. Сльота «Музей Т.Г. Шевченка в Каневі» (1939 р.), М.Н. Гусаченко «Корсунь-Шенченківський» (1968 р.), М.Н. Гусаченко «Пам'ятник Т.Г. Шевченкові у Києві» (1972 р.).

Сучасні українські художники малювали і продовжують малювати ті краєвиди рідної землі, що пов'язані з іменем Тараса Шевченка, – видатного українського поета, прозаїка, драматурга, художника і громадського діяча, людини універсальних обдарувань.

Під час урочистого відкриття заходу до відвідувачів звернулись лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка Дмитро Іванов, родич Т.Г.Шевченка реставратор заповідника Олександр Ткач, мистецтвознавець Ірина Бугера, директор дитячої школи мистецтв міста Чернігова Марина Рибіна-Ткач.

Дмитро Іванов передав генеральному директору заповідника Юрію Соболю дарунок від українського письменника, який мешкає у Москві, Володимира Середина – український переклад роману М.Шолохова «Тихий Дон».

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини