Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 18:27:16

У Держархіві презентували книгу "У роки неволі"

04.02.2017   10:44Агенцiя

3 лютого, у Державному архіві Чернігівської області презентували збірник документів і матеріалів «У роки неволі. Листи, спогади, свідчення громадян Чернігівщини про перебування в неволі в роки Другої світової війни».

250 примірників книги видано наприкінці 2016 року коштом обласного бюджету в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів.

Збірники отримали бібліотеки області.

— Проведена масштабна робота, щоб книга «У роки неволі» потрапила до широкого кола читачів. Це своєрідний історичний посібник Другої світової війни. Він особливий, адже сам по собі являє збірку документів — листів, спогадів, свідчень громадян Чернігівщини про перебування в неволі у Німеччині. Це книга пережитого, сповнена болю, безнадії та надії водночас. Як її оцінити — це особиста справа кожного читача, — зазначила заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

У заході взяли участь рецензенти книги — директор обласного історичного музею імені В. В. Тарновського Сергій Лаєвський та викладач обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського Лідія Несторенко.

Збірник зібрав найцікавіші документи з 15 фондів та науково-довідкової бібліотеки Держархіву області. 248 документів об’єднано у шість розділів збірника. Це майже 30 фотопортретів, групових фото, близько 50 сканованих першоджерел.

Презентовані документи характеризують агітаційну кампанію загарбників з метою використання українських трудових ресурсів в економічних інтересах Третього Рейху. Вони є прямим доказом насильницького характеру вивезення до Німеччини майбутніх остарбайтерів, а також розкривають правду про їх життя в неволі, характеризують ставлення радянської системи до репатріантів. Зокрема, у книзі подано листування колишніх в’язнів концтаборів.

Директор Держархіву області Раїса Воробей висловила сподівання, що презентована збірка стане ще одним документальним інформаційним джерелом для всіх, кому небайдужа історія рідного краю.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини