Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 08:31:16

Історичний музей презентує невідомі факти Голокосту на Чернігівщині

28.01.2017   11:57Агенцiя

Щороку 27 січня весь світ вшановує пам’ять жертв Голокосту – одного з найбільших злочинів проти людяності.

У переддень Міжнародного дня пам’яті у Військово-історичному музеї – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зібралися представники єврейської громади області, очевидці трагедії, науковці та небайдужа громадськість, щоб взяти участь у відкритті тематичної фотодокументальної виставки «Пом’яни, Господи, жертв катастрофи і героїв її. …Що йдеш в останню путь – не кажи!».

– Назва виставки поєднує в собі рядки з поминальної молитви жертв Голокосту «Ізкору» та вірша в’язня Вільнюського гетто поета Хірша Гліка, що пізніше став гімном єврейських партизан, – розповіла співробітник історичного музею Вікторія Мудрицька.

Експозиція розповідає про ізольовані частини міст – гетто, які під час окупації формувались і на Поліссі. Ці території відводилися для тимчасового проживання євреїв та слугували своєрідними «проміжними зонами» на шляху людей до знищення.

На території Чернігівщини, яка перебувала під час нацистської окупації в зоні військової адміністрації, єврейське населення почали вбивати одразу після захоплення області. Існували лише тимчасові гетто відкритого типу (не огороджені квартали), де люди очікували на вирок. Найбільш відомі з них у Сновську (вересень-листопад 1941 року) та у Прилуках (вересень-жовтень1941 року –20 травня 1942 року).

Про страшні події минулого присутнім розповіли очевидці трагедії – малолітні в’язні. Яків Сокольський, який разом із сім'єю перебував у Холминській в'язниці, дивом залишився живий. Саме дослідженню даної теми він присвятив свою працю «Книга пам'яті євреїв Чернігівщини, які загинули в роки Другої світової війни». Його доробок також представлений на виставці.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини