Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:24:21

День знань про Збройні Сили України у Чернігівській міській бібліотеці

07.12.2016   09:33

6 грудня своєрідним днем знань про українське військо відзначили у Чернігові в Центральній міській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського День Збройних Сил України.

Учні Чернігівського професійного будівельного ліцею №18 та активні читачі бібліотеки подивилися відеокліп «Армія з народом», ознайомилися з книжковою виставкою «Українські Збройні Сили: час становлення і гартування».

Співробітники Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко та Сергій Горобець розповіли історію українського війська, якому вже понад одинадцять століть, і представили виставку «Воїни. Історія українського війська».

Кандидат історичних наук С. Горобець окреслив становлення та розвиток українського війська у часи Київської Русі та Галицько-Волинського князівства (середина IX – початок XIV ст.), участь українців у війську Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського (середина XIV – середина XVI ст.), українського козацького війська (кінець XV – XVIІІ ст.).

Він зауважив: «Українці завжди відзначалися мирним характером, але давали жорстоку відсіч завойовникам, славилися у світі як першокласні воїни. Так, у 1618 році козацьке військо під командуванням славетного полководця Петра Конашевича-Сагайдачного здійснило нищівний похід на Москву, завдаючи поразку за поразкою московському війську. У 1621 році під його проводом 40-тисячне козацьке військо зробило вирішальний внесок у рятуванні Речі Посполитої та всієї Європи від агресії Османської імперії».

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області С. Бутко представив подальший розвиток українського війська у 20-му столітті і в наш час: Українських січових стрільців (1914-1918) у складі Австро-Угорщини; українські армії часів Української революції 1917-1921 рр. – Української Народної Республіки доби Центральної Ради, Української Держави гетьмана Павла Скоропадського, Української Народної Республіки доби Директорії та Західноукраїнської Народної Республіки; Карпатську Січ як військо Карпатської України (1938-1939); Українську повстанську армію, яка боролася за незалежність України у 1940-1950-ті роки проти нацистського та комуністичного режимів; сучасні Збройні Сили України.

Історик наголосив: «У 2014-2015 роках добровольчий та волонтерські рухи врятували Україну від загарбання російським агресором, дали можливість державі відновити боєздатність майже знищених Збройних Сил України. Так знову проявилася багатовікова українська традиція самоорганізації перед смертельною ворожою загрозою».

На питання, а чому відсутні у виставці вояки Червоної армії СРСР, відповів так: «Участь, службу та військові досягнення українців в іноземних арміях ми відзначаємо як досягнення саме українців у чужих Збройних Силах, що завжди захищають національні інтереси власних держав. Наших співвітчизників ми шануємо за особисті воїнські досягнення, самореалізацію у той час, коли Україна була бездержавною і без власної армії».


Олександр Майшев

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини