Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 03:13:49

Стартував XIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права про права людини DocudaysUA

01.12.2016   14:19Агенцiя

Традиційно в грудні, в Чернігівській області, стартує вже XIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA і його цьогорічна програма пропонує фільми, тема яких порушує питання спільні як для України, так і всього світу.

Про це розповіли організатори фестивалю в м. Чернігові та Чернігівській області, представники Громадських організацій «MART» та Чернігівського громадського комітету захисту прав людини під час прес-брифінгу 1 грудня. Презентували відкриття:
    Надія Кривопаленко – регіональна координаторка Docudays UA у Чернігівській області ГО «МART»;
    Наталія Шляхтур –  координатор освітнього напрямку ГО «МART» та фестивалю в м. Чернігові;
    Катерина Данькова – юристка, координаторка програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини;
    Денис Мурза - ГО «МART», координатор проектів.

Фестиваль з жовтня мандрує Україною і  до кінця грудня найкращі документальні фільми про права людини змогли і зможуть ще побачити мешканці понад 250 міст і містечок.  

Центральна тема цьогорічного фестивалю – «Крізь ілюзії», адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації. Перед українцями, своєю чергою, постало фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин в економічній, соціальній та культурній сферах.

Окрім звичних показів документального кіно в освітніх закладах та держустановах (яких заплановано більше 40) впродовж грудня в Чернігові планується провести 3 публічні покази.

Згідно запланованому графіку, 8 грудня в культурно-діловому центрі «Світогляд» (проспект Перемоги, 108а) відбудеться показ фільму німецького режисера, Стефана Кессіоглу, «Тягар доказів»,  також прес-сніданок з відомими правозахисниками України, під час якого мешканці Чернігова та гості зможуть поспілкуватись з ними на тему захисту прав людини та дізнатись про кращі практики в цьому питанні. Захід почнеться об 11:00.

Наступний відкритий показ відбудеться в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка (проспект Миру, 21). О 11:00 розпочнеться фільм канадських режисерів Рея Клонскі та Марка Леймі «Девід і я», який допоміг виправдати і звільнити помилково засуджену до тривалого позбавлення волі людину – головного героя цього фільму. Після завершення фільму для глядачів буде проведена дискусія з експертом.

І фінальний захід – урочисте закриття фестивалю в Чернігові відбудеться у формі вечірки 16 грудня о 18:00. Буде показано фільм українського режисера Миколи Дондюка «Все йде за планом» про боротьбу київських активістів з незаконною забудовою. В неформальному спілкуванні, після завершення фільму, учасники заходу зможуть обговорити схожі проблеми в Чернігові і, можливо, знайти партнерів та напрацювати план для її вирішення. Долучитись до заходу можна буде, прийшовши до кафе «Предслава», за адресою проспект Перемоги, 93.

За межами міста Чернігова відкриті покази документального кіно планується у Ніжині, де глядачам презентують вже відомий чернігівцям фільм Аліси Коваленко та Любові Дуракової «Аліса в країні війни» (показ відбудеться 7 грудня, 0 17:00, у культурно-освітньому центрі «Юність» у Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, який виступає партнером заходу. Центр знаходиться за адресою вул. Воздвиженська, 3) та у Прилуках, де також представлять фільм Миколи Дондюка «Все йде за планом» (показ відбудеться  9 грудня, о 13:00, у Прилуцькому краєзнавчому музеї імені В. І. Маслова, по вул. Київська, 277. Партнер заходу – Прилуцька гімназія № 5 імені В.А. Затолокіна).

Вхід на всі заходи в рамках фестивалю вільний.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини