Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:14:34

Про привиди української історії або чому Джеймс Мейс обрав Україну

11.11.2016   08:07Агенцiя

Коли видатного американського вченого та публіциста Джеймса Мейса запитали в Україні, чому він почав досліджувати Голодомор, він відповів: «Ваші мертві вибрали мене».

Саме про це, а також роль Джеймса Мейса в популяризації інших, непопулярних до певного часу, трагічних сторінок історії України говорилося на презентації книги «Україна: матеріалізація привидів» (упорядник – Наталія Дзюбенко-Мейс), що відбулася в Чернігові 10 листопада в Чернігові в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. В її основі – статті Джеймса Мейса, присвячені історії України ХХ ст., її найбільшим трагедіям, здобуткам та подіям перших років незалежності.

«Книга вражає вже своєю назвою», – зауважила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова. – До того часу, поки не буде сказано всю правду про нашу історію, ми не зможемо відчути себе повноцінною нацією. Сьогодні ми віддаємо шану людині, яка не тільки пройнялася українською трагедією, а й бачила майбутнє України. Під час Голодомору гинули люди, які мали глибоке відчуття краси та гармонії світу. Дуже важливо зберегти почуття цієї краси сьогодні під час важких випробувань, бо це головна сила українців».

«Сьогоднішня зустріч на чернігівській землі – для нас велика честь. Бо чернігівська земля вміла об’єднувати та гуртувати людей. Так само, коли на початку 1990-х рр., з підняттям в Чернігові першого жовто-блакитного прапора, ми проголосили відродження держави України, тому й сьогодні ми маємо творити, йти вперед та будувати цю державу», – наголосив перший заступник голови обласної ради, доктор філософії в галузі ділового адміністрування Валентин Мельничук.

«Пам’ять про мертвих – не тільки для того, щоб плакати, а й думати про майбутнє», – зазначила Наталія Дзюбенко-Мейс, член Національної cпілки письменників України, – Статті Джеймса Мейса торкаються сучасної історії України в усіх її аспектах: політичному, економічному, суспільному ментальному... Вони дають багато відповідей про Україну та водночас ставлять нові запитання».

«Джеймс Мейс – великий українець. Він знав про нас більше, ніж ми знаємо про себе. Весь біль української трагедії він пропустив через своє серце. Відчуваючи причину всіх сучасних українських проблем, в своїх працях він ніби закликає повернутися до самих себе та будувати українську Україну», – наголосив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

«Треба вміти розуміти чужу біду»,  саме цей вислів Мейса, на думку доктора історичних наук, професора Юрія Шаповала, свідчить про його дар та майстерність передати в словах великий сенс.

«Джим обрав Україну»,  підкреслив доктор історичних наук, професор Василь Марочко. – Його феномен полягає не тільки в тому, що він досліджував Голодомор. Це й зафіксована в десятках томів спогадів свідків усна історія цієї трагедії, створення Центру досліджень геноциду українського народу і нарешті перетворення встановлених ним фактів у знання, що ще послужать Україні»

Сергій Лепявко,  доктор історичних наук, професор: «Джеймc Мейс з’явився в потрібний для України час. На початку 1990-х рр. він фактично отримав «вільну трибуну» для висловлення своїх думок, оскільки основна частина тогочасних істориків після розпаду СРСР знаходилися на роздоріжжі, а покоління пострадянських вчених ще не сформувалося. Водночас Мейс став одним з «двигунів» для перетворення історії з академічної науки в науку публічну, поклавши початок для вивчення та популяризації непопулярних до цього тем з українського минулого, таких як Голодомор 1932 – 1933 рр.

До обговорення та висловлення своїх вражень були запрошені науковці, викладачі, працівники бібліотек, музеїв, громадські діячі та журналісти. Вкотре згадувалося й про порівняння українського Голодомору з трагедією корінних жителів Америки – індіанців, серед яких були й предки Мейса, а також про його теорію «постгеноцидного суспільства», яке ніяк не може оговтатися від завданих в минулому ударів та втрат. Він знав та говорив про Україну те, що ми починаємо розуміти та усвідомлювати лише зараз. Тому «День і вічність» Джеймса Мейса продовжуються.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини