Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:35:45

Відбулася творча зустріч "Театр – моє життя"

10.11.2016   08:15Агенцiя

"Театральна осінь" – так із захопленням назвали відвідувачі Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка цикл заходів, присвячених видатним, самобутнім та неординарним діячам Театру.

7 листопада у великому читальному залі бібліотеки відбулась чергова творча зустріч "Театр – моє життя" із заслуженим діячем мистецтв України, режисером-постановником Чернігівського академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Вірою Тимченко до 75-річчя від дня народження.

Віра Андріївна народилася 1941 року в Торезі Донецької області. На посаді режисера-постановника працює близько 40 років, з них 30 – в Чернігівському театрі імені Т.Г. Шевченка. Має дві вищі освіти: у 1967-му році закінчила акторський факультет Харківського інституту мистецтв імені І. П. Котляревського, а у 1976-му – режисерський факультет цього ж учбового закладу. З 1967 по 1971-й роки за призначенням інституту працювала на посаді артистки драми у Кіровоградському обласному музично-драматичному театрі імені М.Л. Кропивницького. До приходу на роботу в Чернігівський театр дванадцять років працювала на посаді режисера-постановника у Запорізькому театрі імені М. Щорса (нині – театр імені В. Магара).

В творчому доробку Віри Тимченко понад 70 різножанрових вистав зарубіжної та української класичної драматургії. За час роботи в Чернігівському театрі ім. Т.Г. Шевченка здійснила цілий ряд постановок вистав сучасного та класичного репертуару, серед яких "Запорожець за Дунаєм" С. Гулака-Артемовського, "Лісова пісня" Лесі Українки, "За двома зайцями" Д. Шевцова (за п'єсою М. Старицького), "Сватання на Гончарівці" Г. Квітки-Основ'яненка, "Кайдашева сім'я" за повістю І. Нечуя-Левицького, "Слуга двох панів" Карло Гольдоні, "Назар Стодоля" Т.Г. Шевченка, опера "Катерина" за поемою Т.Г. Шевченка, "Циганка Аза" М. Старицького та багато інших.
Однією зі сторінок творчості режисера є робота над створенням сценаріїв і постановкою тематичних вечорів та театралізованих концертних програм, присвячених визначним датам.

У 2010-му році за великі творчі досягнення та вагомий особистий внесок у розвиток українського національного театрального мистецтва режисеру-постановнику Вірі Андріївні Тимченко було присвоєно високе почесне звання "Заслужений діяч мистецтв України".

У кожній творчій роботі режисера відчувається її сценічний почерк – висока культура, емоційність, виразність та глибокий ліризм.
Всі вистави, від трагічної драми до яскравого феєрверку комедії, отримували багато схвальних відгуків вдячних глядачів. Один з них зачитала ведуча заходу Валентина Золотар, бібліотекар відділу мистецтв: "Бачила багато різних театрів, аж до Кабукі, і відповідально заявляю: Чернігівський театр не поступається нікому! – пише Катерина Берлізова. – "Кайдашева сім'я" в нашому театрі – це просто ФЕЄРІЯ, без перебільшення! Артисти – просто геніальні. Всі! […] І головне: такої душевної, теплої атмосфери, такого занурення в обстановку України тих часів, коли вона була ще собою, ви не побачите в жодному столичному театрі."

Заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки театральних діячів України, доктор філософії Олег Васюта, який відвідує кожну прем'єрну виставу режисера, наголосив, що Віра Андріївна – продовжувач традицій справжнього українського музично-драматичного театру, що сповідує національну філософію і бере свій початок від Марковича та Глібова! В подарунок присутнім Олег Павлович виконав на фортепіано мелодію "Театр" Раймонда Паулса.

Вікторія Солоннікова, бібліотекар та шанувальниця, відмітила: "Вистави Віри Тимченко – це етнографічний посібник нашого народу. Костюми та звичаї, обряди та взаємовідносини – все це дає нам яскраве уявлення про культуру українців. І такий "оживший музей" знайомить глядачів не тільки з Україною, а й з Європою. Віра Андріївна готується до постановок по першоджерелам саме в нашій бібліотеці."

Привітала режисера і директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка Інна Аліференко: "Віра Андріївна – справжня еліта не тільки Чернігова, а й всієї України. І цьому є підтвердження. В книзі "Почесні імена України. Еліта держави", що вона подарувала бібліотеці, зібрана інформація про видатних людей, серед яких і наш талановитий митець – Віра Тимченко."

Віра Андріївна розповіла, що її великі, по-справжньому геніальні вчителі – Валентина Чистякова та Борис Глаголін – заклали в душу щось, ніжне, справжнє, що проростає з року в рік, квітне та дає родючі плоди. "Я зрозуміла, що хочу зробити щось корисне для своєї держави, – сказала режисер. – В моєму репертуарі здебільшого українська класика. Мені не подобається, коли до неї ставляться зверхньо. Тому я намагаюсь звертати увагу насамперед молоді на українську класичну драматургію протягом багатьох років."

Наступна вистава, яку в недалекому майбутньому побачать шанувальники творчості – жарт-оперетка "Пошилися в дурні" Марка Кропивницького.
Свою розповідь про творчість Віра Андріївна прикрашала цікавими відео-уривками з вистав "Назар Стодоля", "Катерина", "Слуга двох панів", "За двома зайцями" та "Кайдашева сім'я".

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини