Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 13:26:03

У Чернігові презентували арт-проект "Оскар і Рожева Пані"

31.10.2016   09:57Агенцiя

30 жовтня у Чернігові актриса Ірма Вітовська та режисер Ростислав Держипільський презентували благодійний арт-проект «Оскар і Рожева Пані» за мотивами роману класика сучасної світової літератури Еріка-Еммануеля Шмітта.

Як зазначив під час прес-конференції Ростислав Держипільський, вистава «Оскар і Рожева Пані» - це можливість привернути увагу до проблеми паліативної допомоги невиліковно хворим дітям. «Це вже третій всеукраїнський тур театру з цим арт-проектом. За півроку вистав нами зібрано понад 800 тисяч коштів, які були передані або благодійним фондам або відділенням паліативної допомоги у містах», - розповів режисер.

На думку Ірми Вітовської тема паліативної допомоги практично закрита для пересічних громадян. Вона розповіла, що коли тільки почала занурюватися у проблему в 2011 році, то не уявляла наскільки є жаливою ситуація в Україні з паліативною допомогою, особливо дітям. Згідно офіційних даних щороку в Україні паліативної допомоги потребують більше 17 тисяч невиліковно хворих дітей.

Вистава «Оскар та Рожева Пані» - це не лише творчий проект, це суспільна акція, яка розповідає глядачам про проблеми паліативної допомоги тяжко хворим дітям.

 «Участь дітей у виставі – це була моя умова. І Ростислав підтримав її. Вистава «Оскар і Рожева пані» зустрічається у постановках багатьох театрів, але це або моновистава або ролі виконують дорослі актори. А ми ставили на меті поставити реальний спектакль: дитина проживає свої останні десять днів. Це провокативно, це цинічно, холодно. Але це діє. Театр має «пробивати» глядача. Після вистави глядачі виходять інші. І ми дуже щасливі що до нас приєднується все більше людей: духовенство, політики, представники бізнесу. Наприклад, народний депутат Сергій Березенко почав дуже сильно опікуватися проблемою паліативної допомоги», - сказала Ірма Вітовська.

І додала, що вистава «Оскар і Рожева Пані» - це приклад, як театр може бути інструментом соціального спливу на суспільство. Постановка «б’є» по чотирьох цілях: інформаційна – розповідає про проблеми та необхідність паліативної допомоги дітям, благодійна – кошти, зібрані під час вистави, передаються на потреби хворих дітей, соціальна та мистецька.

Виконавець ролі Оскара, 10-річний актор, Марко Киричук розповів: «Коли я виходжу на сцену в цьому образі, я розумію, що граю для тих дітей, які зараз не можуть прийти до театру, які прикуті до ліжка і не можуть поворухнутися. Їм дуже важко.  Репетиції, що були в нас до одинадцятої ночі, - це ніщо в порівнянні з їхнім болем. Це найменше, що я можу для них зробити».

На думку психолога Чернігівського онкологічного диспансеру Олександра Фіалковського така ініціатива є дуже гарною і корисною для громади. «Только зрелое общество приходит к решению таких проблем. Так как они не дают никаких дивидентов», - зазначив він.

Начальник управління здоров’я міської ради Владислав Кухар зазначив: «Найгірше, що в Україні на сьогодні немає законодавчої бази саме у питанні надання паліативної допомоги дітям. У Чернігові та області людьми, які почали працювати вирішенням цієї проблеми, стали народний депутат Сергій Березенко та міський голова Владислав Атрошенко. Вони фактично стали комунікаторами між владою і громадою в реалізації цього напрямку».
Бригада паліативної амбулаторної допомоги у Чернігові вже фактично створена: персонал пройшов навчання та готовий до роботи.

Ірма Вітовська наголосила: «Дуже важливо змінити відношення до смерті у суспільстві. Слово хоспіс викликає у пересічного громадянина шок і він не хоче про це говорити. Я колись сказала, що смерть це сакральне явище і буде в кожного з нас. І жити треба сьогодні і зараз на повну. А якщо хтось перебуває перед виходом з нашого життя, то давайте зробимо так, щоб це життя запам’яталося яскравим, а не болем».

Гроші, зібрані під час вистави, будуть передані благодійному фонду імені Вадима Нестерчука для допомоги 9 невиліковно хворим дітям у Чернігові.

Нагадаємо, що "Оскар і Рожева Пані" - це тринадцять щемливих листів безнадійно хворого хлопчика Оскара до Бога. У своїх посланнях приречений малюк благає Всевишнього про милосердя, про радість хоча би в останні дні життя, про гармонію та любов у цілому світі. Посередником поміж Богом та людьми для Оскара стає дивовижна жінка. Колись вона виступала на цирковій арені у ролі боксера, тепер – сестра милосердя. Це і є Рожева Пані. Чуйна та духовна людина. Монологи Оскара, адресовані Богу, та діалоги Оскара з Рожевою Пані складають внутрішній сюжет емоційної та катарсисної книги Еріка-Емануеля Шмітта, яку сам автор визначив як роман.

"Чернігівський монітор"

Останні новини Чернігівщини

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини