Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:15:14

Довгі руки розібрали пам'ятку національного значення

30.07.2016   13:43

Як щойно повідомив голова Менського відділення Чернігівського земляцтва в Києві, письменник, етнолог, викладач Київського університету імені М.Драгоманова Микола Ткач, у селі Городище Менського району розібрано пам'ятку національного значення - дерев'яну церкву 1763 року.

Зроблено це нібито для перевезення її у музей під відкритим небом у Пирогово. Але, як повідомив Микола Ткач, там нічого про це не знають.

Ініціатором руйнування церкви начебто є багатий чоловік Довгий - чи то нардеп, чи його батько.

Церква була збудована у 1763 році, церква соснова. У 1888 році вона була капітально відремонтована, тоді ж було добудовано південний і північний рукави.

За типом плану церква тризрубна, триверха, складається з чотирикутного бабинця, восьмигранної центральної дільниці та шестигранного вівтаря і належить до поширеного на Лівобережжі типу пам'яток. Про дерев'яний тризубоподібний Миколаївський храм був знятий документальний фільм телеканалу «Глас», де детально показано зовнішній та внутрішній вигляд цієї церкви.

Церква пов'язана з родиною видатних українців Кістяківських - там 20 років служив один із них, там є дві родові могили, на які приїздили родичі з США.

У селі діє парафія УПЦ Московського патріархату, яка служить в іншому храмі, а цей храм московська церква зберігати не хоче. Миколаївська церква розібрана і лежить у селі бездоглядно. Зібрати її можна знов, відреставрувавши!

Треба зупинити свавілля довгих і коротких руйначів національної пам'яті - унікальний храм має служити людям там, де він збудований!

Вимагаємо негайної реакції правоохоронних органів!


Василь Чепурний, почесний голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, в.о. голови обласної організації Народного Руху

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини