Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:32:29

У бібліотеці Короленка відкрилась ювілейна виставка картин "Майстер пейзажу" Івана Пенського

06.07.2016   12:51Агенцiя

6 липня в Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка відкрилась ювілейна виставка картин "Майстер пейзажу" чернігівського художника, члена Національної спілки художників України Івана Пенського до 80-річчя від дня народження.

Народився Іван Іванович 24 вересня 1935 року у селі Скрипчин Чернігівської області.
"Я закінчив школу механізації у Мрині і в 17 років здобув спеціальність механіка-комбайнера. Мені дуже подобалася моя робота. Любив спостерігати, як хвилюються, ніби море, золотисті лани. Своєю професією неабияк пишався! Вірив, що роблю добру справу для своїх односельців, рідного краю, України" – розповів художник.

Демобілізувавшись із флоту, митець навчався в Московському університеті народної творчості. Згодом поїхав до Німеччини, де навчався в студії при Дрезденській Академії образотворчого мистецтва під керівництвом Рудольфа Кука з 1965 по 1970 рік.

З 1970 року художник живе та працює в Чернігові. В 1979 році вперше взяв участь в республіканській виставці  малюнку.

З 1982 року Іван Пенський є членом Спілки художників України. В 1995 році за серію творів "Зелене намисто Полісся" творчість художника відзначено Чернігівською обласною премією ім. М.М. Коцюбинського.
Найповніше хист митця проявився у графіці й пейзажному живопису. Кращі твори майстра немовби ввібрали в себе всі барви сонця, небес, квітучої поліської природи. Гармонійність ліній, тонка пластика, ніжний колорит – характерні риси індивідуального творчого почерку художника.

Твори Івана Пенського знаходяться в музейних колекціях України, Росії, Швеції, Великобританії, Єгипту, Ізраїлю, Канади, Норвегії, Японії, США, Франції, багатьох приватних зібраннях шанувальників мистецтва.

В 2005-2006 роках в Чернігівському обласному художньому музеї та Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка експонувалась ювілейна виставка творів митця під назвою "Сорок років за мольбертом", присвячена 70-річчю від дня народження.

І ось, відзначаючи черговий ювілейний рік, не міг не завітати художник і до свого давнього друга та партнера – Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка.
На виставці "Майстер пейзажу" представлено близько 20 картин. Теплом отчого краю дихають пейзажі митця, переносять назад в дитинство, приваблюючи своєю довершеністю. Та Іван Пенський не тільки чудовий пейзажист, а й талановитий портретист, про що свідчать роботи "Ксюша", "Сашко-шахист", "Автопортрет". А от різносторонній характер водної стихії, що так важко зображати,  можна побачити на картинах "Відпочинок в Криму" та "Літній ранок".

Кожен, хто завітає на виставку, отримає естетичне задоволення від спілкування з чарівними та неймовірно виразними краєвидами Поліського краю.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини