Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 17:10:07

Pretium Laborum Non Vile Нагорода не поступається подвигу

17.05.2016   08:22Агенцiя

13 травня у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Іноземні нагороди XVІІІ–XX століть з колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського”, приурочена до Міжнародного дня музеїв.

Виставка має на меті представити широкому загалу нагороди країн Європи, Азії та США. Експонуються в оригіналах та копіях понад 130 музейних предметів: державні нагороди, пам’ятні медалі, випущені на честь видатних людей або знакових в історії країн подій, відзнаки громадських організацій, спілок ветеранів війни, нагороди за трудові та спортивні досягнення.

Чимало нагород походить з країн, які вже зникли з політичної карти світу або сьогодні мають іншу назву. Відвідувачі мають унікальну нагоду ознайомитися зі зразками фалеристичних пам’яток Австро-Угорської імперії, Німеччини на різних етапах її історії, Балканських країн (Румунія, Болгарія, Сербія, Чорногорія), Польщі, Чехії та Словаччини, Франції, Італії, Бельгії, Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, Японії, Китаю, Афганістану, Північної Кореї та Монголії.

Виставка дає змогу прослідкувати окремі періоди історії різних країн та континентів, злети та падіння імперій, зміну правителів та політичних систем. Представлені на ній артефакти слугують цінним джерелом інформації про успіхи та поразки у воєнних конфліктах, мужність та героїзм у боротьбі за незалежність і, навіть, про природні катаклізми чи стихійні лиха, які спіткали цілі народи.

Серед них – відомі європейські нагороди: прусський знак ордена Червоного орла, Хрест військових заслуг, медалі “За хоробрість” (Австро-Угорщина), зірка ордена св. Олександра (Болгарія), зірка та знак ордена князя Прибини (Словаччина), польський орден “Віртуті Мілітарі” тощо. Рідкісними у музейних зібраннях є нагороди країн Сходу, зокрема, пам’ятна медаль на честь вступу на престол імператора Сьова (Японія).

В музейній експозиції широко представлені нагороди колишнього Радянського Союзу. В грудні 2015 року відкрилася виставка нагород України. І ось тепер відвідувачі можуть оцінити мистецтво нагород інших країн.


Людмила Пасічник, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини