Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:07:17

Дивосвіт вишитих картин Світлани Щітки. ФОТОрепортаж

11.03.2016   15:05Агенцiя

Жінки з давніх часів займалися рукоділлям. Вони прикрашали вишивкою одяг, взуття, головні убори, предмети інтер’єру та побуту. Вишиті картини-це нова сторінка в історії української вишивки.

Оцінити красу вишитих робіт ніжинці можуть на виставці-захопленні «Радісні барви творчості», яку відкрито на абонементі Ніжинської центральної міської бібліотеки. Тут представлені роботи вчителя молодших класів ЗОШ №5 Світлани Олександрівни Щітки. Назва виставки передає ті незабутні враження, які отримуєш від перегляду вишитих картин. Палітра кольорів і відтінків вражає. Майстриня віддає перевагу пейзажам: берізкам на узліссі, Карпатам з гірською річкою, тихому річному берегу. Вона милується полем червоних маків, українським вітряком, левами серед дикої природи, домашніми кицьками біля вікна.

«До вишивки я доторкнусь вустами,
І черемшини пахощі вдихну.
Мов оживають маки під руками,
Росу дзеркальну я із них змахну»

Є у Світлани Щітки й загадкова постать давньоєгипетського фараона Тутанхамона. Наші пращури прикрашали домівки рушниками. Альтернативою їмстали сьогодні вишиті картини. Нитка з голкою в багатьох культурах є предметом, присутнім в ритуалах та обрядах. Виконуючи роботу, майстриня заряджає її своєю енергетикою.Тому приступати до творчого процесу треба в гарному настрої, зі світлими думками. Згідно Фен-Шую, бажано це робити у західній частині квартири, яка стимулює творче мислення.

Як кажуть у народі, від долі не втечеш. Одного разу дочка авторки картинотримала завдання від вчителя трудового навчання-вишити щось на полотні. Світлана Олександрівна взялась за діло. Потім колега сміялася з їх старання, оскільки вишивати треба було по канві. Так  з’явився інтерес до цього вида творчості, що переріс у захоплення. Тепер Світлані Олександрівні із Києва привозять зразки картин для вишивання. А нитки, згідно кольорам і відтінкам, вона підбирає сама. Хоча сучасні  набори для вишивання складаються з усього необхідного,треба тільки чітко додержуватися інструкції. Та творчий запал перемагає.Вишиває Світлана Щітка хрестиком, нитками муліне.Зараз вонидуже дорогі. Сама підбирає рамки для робіт. Має вже сорок картин. Пані Світлана вважає, що вишиті картини створюють неповторний затишок у домі. Тому кухню вона прикрасила натюрмортами, в кімнатах своя тематика.Для друзів її барвисті роботи-найцінніший подарунок.

Вишивання є непростою і копіткою працею. Канва для роботи повинна бути міцною, муліне-довго зберігати кольор, а рамку треба вибрати надійну та якісну. Вишиті картини у руках майстрині з простого hand-madeперетворюються у виріб, якому немає ціни. І створюється він не один час

Для пані Світлани це не просто хоббі, а можливість привнести у життя красу, доброту.

«Життя у вишивці, а вишивка-життя.
На полотні найтонші, найщиріші,
Розкладені жіночі почуття» 

Сьогодні «малювання голкою» знаходить все більше прихільників. Це захоплення не залежить від віку, професії, гендерної належності. Художнє хобі наповнює життя новими емоціями, розвиває творчі здібності, робить його змістовнішим. Якщо жити-то жити красиво.

Художня вишивка на виставці «Радісні барви творчості» викликає захоплення у читачів абонементу. Будь-який інтер’єр стає затишним і домашнім, якщо на стінах з’являються вишиті картини. Ними можна прикрасити вітальню, спальню, дитячу кімнату. Такі картини є самостійним витвором декоративно-прикладного мистецтва. Вишиті роботи завжди доречні.

Н.Старінко, бібліотекар Ніжинської ЦБС
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини