Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 11:01:45

Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва провела заходи до Міжнародного дня рідної мови

24.02.2016   08:22Агенцiя

За даними ЮНЕСКО у світі існує 6000 живих мов. Половина з них перебуває на межі зникнення. Щорічно вимирає десяток мов, і ця тенденція в майбутньому посилюватиметься. Цей день був установлений, щоб сприяти визнанню й використанню саме рідної мови, особливо це стосується мов національних меншин.

Соціальні функції мови надзвичайно широкі. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність.

До Міжнародного дня рідної мови працівники обласної бібліотеки для юнацтва організували і провели цикл заходів «Рідна мова – роду основа». 16 лютого учнів ЗОШ № 4 запросили на свято рідної мови «Українська мова барвінкова».

Під час заходу діти поринули у світ рідної мови. Дізналися про тернистий шлях української мови, про її багатство, різноманіття і безмежні можливості. Учні з величезним задоволенням взяли участь в мовній вікторині, змагалися у швидкості і правильності виголошення скоромовок, демонстрували знання українських приказок та прислів’їв, декламували вірші українських поетів про мову.

Наприкінці заходу учні поміркували над питанням «Як я можу долучитися до розвитку і збереження рідної мови?». Відповіді були такі:
• «Найкраще для мови – це розмовляти нею. Адже вона має жити та розвиватися. Але треба розмовляти не будь-як, а правильно»
• «Потрібно все життя вивчати та вдосконалювати рідну мову»
• «Побільше спілкуватися рідною мовою як вживу так і в Інтернеті»
• «Читати книги українською мовою».

До Міжнародного дня рідної мови у читальній залі розгорнуто книжково - ілюстративну виставку «О слово рідне! Пращура молитво!», яка дає змогу відвідувачам познайомитися з новинками навчальної літератури, книгами з історії та розвитку мови і творами класиків української літератури.

Представлені книги стануть у пригоді як учням і студентам, так і шанувальникам художнього слова.

Виставка чекає своїх читачів з 19 по 25 лютого.

Отже, мова — це наш всенародний скарб і найважливіший засіб спілкування. Її треба берегти, примножувати і передавати нащадкам.

З нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови бібліотекарем відділу абонемента була проведена бесіда «Мова – духовна святиня народу» у 5-Б класі зош № 28.

Час проминув швидко і весело. Учням розповіли про становлення української мови. А також слухачі поринули у самобутню творчість нашого народу: мелодійні пісні та думи, барвисті коломийки, чарівний фантастичний світ української народної казки. Діти читали вірші та активно приймали участь в інтелектуальних іграх «Самий розумний» та «Добери слово», відгадували загадки – жарти. Із великим задоволенням школярі знайомилися з книгами, які принесла бібліотекар. Сподіваємося що наша зустріч допоможе виховувати глибоку повагу до духовного скарбу нації – мови.

"Українська без табу" - під такою назвою пройшла зустріч бібліотекаря відділу зберігання бібліотечних фондів Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва з учнями 4-А класу ЗОШ № 29.

Бібліотекарка розповіла дітям , як важливо вміти правильно і красиво говорити. Яке значення в житті людини відіграє рідна мова. Ніщо так не виказує походження, освіту, вихованість і самодисципліну так швидко й промовисто, як слова, що ми їх уживаємо, і те як ми це робимо.

Щоб мова линула мов пісня її треба збагачувати. «Плекайте мову. Пильно й ненастанно політь бур’ян», - заповідав нам відомий український поет Максим Рильський. Зробити це дуже просто і всім до снаги. Потрібно більше читати українських книжок, і бажано щодня. Щоб читання принесло не лише користь, а й задоволення бібліотекарка познайомила дітей з найцікавішими дитячими україномовними журналами та книгами сучасних українських авторів. В такій компанії дітлахи точно не занудьгують.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини