Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:09:25

Десь на дні мого серця заплела дивну казку любов …

03.02.2016   12:13Агенцiя

28 січня у читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулося літературно-мистецьке свято "Десь на дні мого серця заплела дивну казку любов …", приурочене 125-річниці від дня народження геніального поета, новатора поетичної форми, публіциста, перекладача , державного та громадського діяча Павла Тичини. На захід завітали вчителі, бібліотекарі, журналісти, шанувальники поезії поета.

Павло Григорович Тичина народився 27 січня 1891 р. в с. Піски Бобровицького р-ну Чернігівської області.
 
Тичина й до сьогодні залишається загадковим поетичним феноменом в українській літературі. Суперечливих фактів з його біографії вистачить не на одну книгу. Тичина – геній,Тичина – музика, Тичина – перекладач. Тичина, якого знають всі, Тичина якого так ніхто не пізнав.Творчий доробок поета упорядкований у 12-ти томну збірку.
 
Чудова музика заповнила зал у виконанні викладача музичної школи №1 ім. Вільконського Валентини Граф. Зворушлива розповідь про сторінки дитинства Тичини, навчання у Чернігові, знайомство з Михайлом Коцюбинським, Г. Вірьовкою, М. Жуком, В. Еланом-Блакитним, В. Самійленком не залишили байдужими глядача. На ювілейному святі публіка із захватом сприймала поетичні твори поета, зміст яких душевно передали читці Валентина Куценко, Анастасія Ширманова, Марина Оксьоменко, Яна Петруняк, Світлана Сучкова.
 
Бібліотекар відділу абонемента Лаврентьєва Н.Б. ознайомила присутніх з літературою, яка була представлена на книжковій виставці присвяченій ювілею П.Г. Тичини "За всіх скажу за всіх переболію". До першого розділу увійшли книги про життя, творчість письменника. В подорож до батьківщини Тичини поведе путівник "Літературні музеї Чернігівщини" Станіслава Реп’яха.
 
До першого тому вибраних творів Павла Тичини увійшли найбільш відомі вірші та поеми першої третини ХХ століття. В основному це вірші та поеми "Сонячні кларнети", " Плуг", "Вітер з України", цикл віршів "Замість сонетів і октав", поема-симфонія "Сковорода" та інші. Особливу увагу читачі звернули на раритетні книги автора. Одна з збірок видана ще у 1941 році (за 4 місяці до початку війни) це "Сталь і ніжність", "Похорон друга" (1942), "Перемагать і жить" – 1943 р.
 
Окремим розділом представлені переклади творів всесвітньо відомих авторів. Любов Тичини до музики пройшла крізь все його життя. Зацікавлять відвідувачів виставки вибрані вокальні твори Платона Майбороди, Михайла Сльоти, написані на вірші поета. Репертуарний збірник Раїси Борщ ознайомить з піснями Чернігівської капели бандуристів ім. О. Вересая.
 
Ознайомитися з книжково-ілюстративною виставкою можна у великому читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.