Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:28:45

Клуб авторської пісні "Трамонтана" відзначив своє 5-річчя

16.12.2015   10:55Агенцiя

Минулої неділі, 13 грудня, в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. М. Коцюбинського відбувся великий бардівський концерт - своє 5-річчя відзначав Чернігівський клуб авторської пісні і поезії "Трамонтана".

ривітати його зі святом прийшли численні гості - автори-виконавці, поети, палкі шанувальники бардівської творчості. В їх числі був і голова Благодійного фонду імені Софії Русової, директор фестивалю "Авторська пісня на Голубих озерах" Іван Чаус. Він вручив клубові грамоту, побажав його членам здоров'я, щастя і творчих успіхів. Квіти для клубу, з найкращими побажаннями, залишила завідувач кафедри українознавства Чернігівського державного інститут економіки і управління Людмила Зіневич.

Власними піснями вітали "Трамонтану" відомі чернігівські барди Олександр Свириденко та Дмитро Нечай, талановитий автор і друг клубу з села Марківці Бобровицього району Юрій Гусарук. З Ріпкиського району на свято завітали Тарас Тарасенко з Любеча та"людина-оркестр" Сергій Хололеєнко з Горностаївки. Експресивні вірші читав чернігівський художник і поет Володимир Кравченко.

Від імені музею М. Коцюбинського вітальні слова, приправлені власними поезіями, виголосив науковий співробітник Олександр Мельниченко. Він же забезпечив і технічний супровід святкового заходу, за що трамонтанці були дуже вдячні.

Загалом у концерті, який тривав три години, взяло участь майже 20 авторів-виконавців і поетів. Усі дарували присутнім свої кращі твори. Юрія Гусарука, який нещодавно повернувся з АТО, запросили на сцену двічі. За другим разом він заспівав пісню, написану ним під враженням війни зі щирою вірою в перемогу.

Після концерту був великий святковий торт, прикрашений гітарою і нотами. П'ять свічок на ньому задула засновник і незмінний керівник клубу, журналістка Наталія Потапчук. За час існування "Трамонтани" вона на громадських засадах організувала і провела 75 (!) творчих заходів. Більша частина з них - це презентації творчості авторів-виконавців і поетів та зустрічі з цікавими творчими людьми. Все інше - 15 виїзних концертів (у тому числі, в обласній лікарні, обласному госпіталі для ветеранів, реабілітаційному центрі для учасників АТО), 8 концертів бардів з інших міст України, Білорусі та Росії, 7 музичних пікніків (це своєрідне "ноу-хау" клубу), організовані виїзди на фестивалі. На останніх барди і поети "Трамонтани" неодноразово ставали переможцями - дипломантами і лауреатами.

Перше засідання творчого об'єднання відбулося 11 грудня 2010 року в чернігівському Арт-клубі обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв. Після того в клуб потягнулися люди різних професій і різного віку, молодь і пенсіонери. Його активними членами стали вчителька іноземної мови Лілія Іванішина (авторка гімну і емблеми клубу), програміст Руслан Швед з дружиною Ольгою, архітектор і поетеса Олена Грицюк з родиною, комп'ютерний інженер Олександр Мороз, працівник одного з підприємств Чорнобиля Олександр Дем'яновський, поетеса Ірина Кулаковська, студент Ярослав Седячко, молода мама Анна Вірясова, поет Василь Буднік та багато інших. Своїми у клубі вважають і шанувальників авторської пісні, які постійно відвідують заходи творчого об'єднання.

За 5 років існування клуб "Трамонтана" подружився з рядом культурних закладів і установ Чернігова. Його авторів і виконавців радо приймають відділ мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Короленка, Арт-клуб обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, музей-заповідник М. Коцюбинського, військово-історичний музей - відділ Історичного музею ім. В.В. Тарновського та інші. Жодного разу клубові ніде не було відмовлено у приміщенні. Так само клуб не відмовляв на їх запрошення виступити. "Трамонтана" щиро дякує за співпрацю своїм партнерам і вважає, що без їхньої безкорисливої підтримки клуб міг би й не відбутися.

Заходи клубу авторської пісні проводяться виключно у вихідні, всі вони безкоштовні. На засіданнях завжди панує невимушена, доброзичлива атмосфера, в якій творчі люди знаходять розуміння і підтримку, розкриваються і надихаються на нові пісні та вірші. У час буремного, заполітизованого й не надто радісного сьогодення клуб для багатьох став віддушиною, острівцем миру, тепла, спокою і любові. З Днем народження, "Трамонтана"!

Олеся Соловей,
шанувальниця бардівської творчості

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини