Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:30:41

Відбулися святкові заходи з нагоди 300-ліття Катерининської церкви

19.10.2015   11:20Агенцiя

18 жовтня в Чернігові відбулися святкові заходи з нагоди 300-ліття Катерининської церкви за участю Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, віце-прем’єр-міністра – міністра культури України В’ячеслава Кириленка та архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія. Серед почесних гостей духовенства були Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, керуючий справами Київської Патріархії, єпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

Також у ранковій Божественні літургії та інших урочистих заходах взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, міський голова Олександр Соколов, народні депутати України, козацька громада, представники добровольчого і волонтерського рухів, органів державної виконавчої влади і органів місцевого самоврядування області, учасники АТО та їх родини.

Оскільки Катерининська церква має невеликі розміри і не могла вмістити усіх бажаючих, служба транслювалася на екрані, що був встановлений біля церкви. Тож, усі віруючі мали змогу і почути, і побачити богослужіння.

Після закінчення служби відбулося погашення спеціальної марки та презентація ювілейного конверту із зображенням архітектурної візитівки м. Чернігова, визначної пам’ятки Українського бароко, духовного символу козацької звитяги, кафедрального храму Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату - церкви Святої великомучениці Катерини.

На честь 300-річчя Катерининської церкви волонтери Жіночої сотні та інших організацій отримали нагороди від Чернігівської єпархії.

Завдяки пожертві патріота українця зі США Володимира Майченка, Патріархія придбала чотири дзвони для Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України і Його Святість передав їх начальнику центру підполковнику Олександру Шевчуку.

Початок козацького свята ознаменувався пострілом з гармат. Відбулося дійство з трюками на конях, показовими виступами із шаблями та нагайками від козаків з «Соколиного хутора». А козацька православна громада Катерининської церкви та Козацькі товариства Чернігівщини пригощали кулешем та узваром.

Згодом почесна делегація рушила до Красної площі, де поклала квіти біля пам’ятної дошки загиблих в АТО воїнів та Героїв Небесної Сотні.

Також відбулася запланована зустріч Патріарха Філарета з головою обласної державної адміністрації Валерієм Кулічем в приміщенні ОДА. Там же всі охочі мали змогу подивитися виставки світлин Катерининської церкви від Національної спілки фотохудожників України та виставки робіт юних художників з арт-студії «Колібрі». Окрім цього, діти подарували Святійшому Патріарху Філарету та міністру В’ячеславу Кириленку свої роботи, які спеціально були написані до цієї події. Варто зазначити, що це не єдина тематична виставка, котра відкрилася у Чернігові.

В холі обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка також була розгорнута фотовиставка від Національної спілки фотохудожників. Поруч були представлені експонати від Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Державного архіву Чернігівської області та Чернігівського обласного художнього музею ім.Г.П.Галагана. Серед іншого на гостей чекала презентація книги «Катерининська церква міста Чернігова» та буклету від НАІЗ «Чернігів Стародавній».

Продовжилися святкові заходи урочистими зборами вже в залі обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка.

У своєму вітальному слові віце-прем’єр-міністр – міністр культури України В’ячеслав Кириленко зазначив, що цей день – є великий день не тільки для Чернігова, а для всієї України, оскільки Катерининський храм не просто пам’ятка, а це храм козацький, це візитівка не тільки Чернігова, але і одна з візитівок України. Він також звернув увагу, що вперше за багато років Урядом були виділили гроші на реставраційні роботи храму.

Під час урочистостей голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч вручив орден «За мужність» ІІІ ступеню (посмертно) батькам Олега Бикова за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, а також інші нагороди.

Звертаючись до присутніх у залі Валерій Куліч, зазначив, що православна віра завжди була для українського народу життєвою силою, яка допомагала вистояти та збагачувала добром і милосердям.

Святійший Патріарх Філарет звернувся до присутніх зі словами, що війна на сході спонукає до скорішого об’єднання у єдину Помісну Церкву, бо люди бачать яка саме церква стоїть на позиціях України і її захисту.

Також Святійший Владика вручив церковні медалі «За жертовність і любов до України» воїнам з Чернігівщини та відзначив активних волонтерів і громадських діячів.

Концертну частину свята продовжили симфонічний оркестр Чернігівського музичного училища імені Л.Ревуцького, духовий оркестр Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України, народний аматорський фольклорний ансамбль пісні «Сіверяни» міського Палацу культури, дитячий зразковий хор «Сяйво» Ніжинської музичної школи, Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди», народний хор та хор хлопчиків Академічного камерного хору імені Д.Бортнянського Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, а також Народний артист України Василь Нечепа, заслужена артистка України Марина Гончаренко, соліст Національної опери України Ігор Євдокименко та інші.

Різні мистецькі заходи з нагоди 300-ліття Катерининської церкви відбулися на території біля Катерининської церкви. Зранку вже почала діяти виставка-продаж виробів майстрів декоративно-прикладного мистецтва "Містечко майстрів", а поруч розташувалася тематична виставка дитячих малюнків.

На честь такого свята, Чернігів також отримав подарунок від відомого художника, ілюстратора Андрія Єрмоленка, який є автором альтернативних гербів міст України. Автор створив логотип із зображенням Катерининської церкви, у притаманній йому манері використання українського орнаменту.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини