Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:35:44

Відкрилася виставка "ПРАПОР БОЙОВИЙ"

21.08.2015   11:05Агенцiя

20 серпня у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “ПРАПОР БОЙОВИЙ”. Вона створена до Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України.

Вже понад 100 років синьо-жовтий український прапор є не просто символом нашого народу. Під ним у 1917–1921 роках молода Українська держава намагалася скинути імперське ярмо. Він надихав українських патріотів у боротьбі проти комуністичного поневолення. Український прапор був подразником для радянської влади, а тих, хто намагався бодай казати про синьо-жовтий стяг, оголошували націоналістами з відповідними наслідками.
   
Синьо-жовтий прапор гордо замайорів над столицею України в липні 1990 року. За часів Незалежності ставлення до прапора дещо змінилося. Всередині країни, як не дивно, до нього звикли та, навіть, перестали звертати увагу. Все стало буденним...
   
Ситуація змінилася з початком Революції Гідності, а ще більше – з початком російської агресії проти України. Сьогодні УКРАЇНСЬКИЙ ПРАПОР СТАВ БОЙОВИМ ПРАПОРОМ! Чимало військовиків та добровольчих батальйонів йшли в бій, маючи при собі синьо-жовтий прапор. Його встановлювали над визволеними від проросійських терористів містами, селищами та селами Донбасу, на бойовій техніці, на блок-постах, на машинах, на одязі.... Прапор став символом ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ в цій неоголошеній війні за Незалежність нашої держави.
   
Прапори беруть бійці, які вирушають на Схід України. Прапори привозять волонтери, завдяки яким фактично тримається армія. На прапорах розписуються бойові побратими під час ротацій. Прапори стають реліквіями бойового братерства.
   
На виставці представлені прапори чернігівських 13-го та 41-го окремих мотопіхотних батальйонів 1-ї окремої танкової бригади, які надали Андрій Хоменко та Олександр Побєседін (13-й батальйон), Альберт Черешко (41-й батальйон); 1-ї окремої танкової бригади, переданий професором, доктором історичних наук Євгеном Луняком. Є прапори від бійців полку “АЗОВ”, ДУК “Правий Сектор”, спецбатальйону “Чернігів”. Під час поїздки в зону АТО журналістка телерадіогенції “Сівер-Центр”, волонтер Тетяна Миргородська привезла та передала музею прапори батальйону “ДОНБАС” та 406-ї окремої берегової артилерійської групи.
   
Виставку доповнюють світлини, дитячі малюнки та жовто-сині обереги, які отримували бійці на передовій, військова форма та страшні символи війни – осколки, уламки сумнозвісних “Градів”, розплавлена частина двигуна автомобіля, гільзи тощо.
   
Дванадцять українських прапорів з війни як дванадцять апостолів. Вони знають, якою ціною здобувається НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНІ. Вони всі сьогодні – БОЙОВІ ПРАПОРИ.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини