Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:30:16

У Корюківці відкрито оновлену експозицію про сучасних захисників України

18.08.2015   07:37Агенцiя

У перший декаді серпня 2015 р. у м. Корюківка Чернігівської області в історичному музеї відкрито велику оновлену експозицію землякам – сучасним захисникам України, які на Сході країни з честю боронять Вітчизну від неоголошеної російської агресії. Знаково, що її підготовка завершена до 24-ї річниці незалежності України.

Центральне місце експозиції займають матеріали про загиблих земляків – героїв, які захищали нашу країну в лавах Збройних сил і Міністерства внутрішніх справ:

БАДУНЕНКА Сергія Івановича (*15 січня 1988 – †30 квітня 2015), народився року у селі Охрамієвичі Корюківського району;

ГИРИЧА Віталія Анатолійовича (*21 червня 1978 – †14 лютого 2015), народився у м. Корюківка;

ЛУЩИКА Миколи Григоровича (*22 травня 1976 – †22 серпня 2014), народився в селі Тютюнниця Корюківського району, Указом Президента України № 270/2015 від 15 травня 2015 року «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно);

НАУМЕНКА Олега Геннадійовича (*4 лютого 1989 – †16 лютого 2015), народився у селищі Холми Корюківського району, Указом Президента України № 316 від 8 червня 2015 року «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно);

ПОНОМАРЕНКА Миколи Миколайовича (*13 травня 1981 – †31 січня 2015), народився 1981 року у місті Корюківка.

У ній широко представлені світлини, документи, нагороди, речі живих і загиблих фронтовиків та інші матеріальні предмети – артефакти сучасної оборонної війни України з російським агресором, які родини загиблих захисників, фронтовики – учасники АТО, що повернулися з війни, волонтери району, районний військовий комісаріат і районний відділ міліції, пошуковці гуманітарної місії «Евакуації-200» («Чорний тюльпан») передали Корюківському історичному музею.

Людмила Бабич, директор музею, представляючи під час відкриття нову експозицію «Корюківчани – учасники подій на Сході України (АТО)», наголосила: «Майже 400 воїнів-корюківчан знаходяться у лавах Збройних сил України. Вони залишили свої домівки і нашу квітучу Чернігівську землю, щоб захищати Україну, її волю, її незалежність. Багато наших чоловіків пішли на війну добровольцями. Їм болить те, що розривають на шматки нашу землю, і ми віримо, що вони відстоять цілісність нашої держави, її волю і мир. Нам є що захищати, нам є що берегти! І цей святий обов’язок виконують воїни незалежної України».

Перед учасниками заходу, серед яких були і рідні загиблих героїв, виступили Віктор Чернуха, голова Корюківської районної ради; Олександр Кошовий, заступник Корюківського районного військового комісара; Сергій Таран, начальник Корюківського райвідділу УМВС України в Чернігівській області; Сергій Милейко, голова Спілки воїнів АТО Корюківського району; отець Тарасій, Благочинний Корюківського району УПЦ Київського патріархату; отець Олександр, Благочинний Корюківського району УПЦ Московського патріархату; Ольга Кияшко, волонтер, яка представляла на заході своїх соратників у районі; Катерина Яківна Пененко, мати військовослужбовця танкової бригади

Окрему увагу привернув окремий розділ експозиції, створений з речей, представлених Олександром Сотником. Цей військовослужбовець впродовж 7 місяців воював снайпером проти російського агресора, зараз служить у Корюківському райвійськкоматі і рветься повернутися на фронт. Він надав не тільки власні речі (літній і зимовий маскхалати тощо), а також і ворожого снайпера з Ростова-на-Дону, якого знешкодив після дводобового полювання.

Символічно, на одну із стін експозиційного залу закриває маскувальна сітка, як зразок тих, що корюківські волонтери власноруч плетуть для українських захисників, з дитячими малюнками, що юна генерація району регулярно відправляє фронтовикам на Схід країни.

Учасники відкриття оновленої експозиції високо її оцінили та вирішили спільними зусиллями продовжувати поповнювати цей своєрідний літопис захисту нашої Української Вітчизни.

Корюківському історичному музею надали допомогу у створенні оновленої експозиції і підготовці її відкриття Чернігівський обласний історичний музей імені В.В. Тарновського і Український інститут національної пам’яті.

 

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини