Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 02:18:01

Відбувся обласний семінар-практикум з фольклорного жанру

07.08.2015   09:33

4-5 серпня 2015 року Чернігівським обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій було проведено дводенний семінар-практикум для керівників колективів та методистів з фольклорного жанру.

Цей захід став для поціновувачів пісенного фольклорно- автентично мистецтва справжнім святом творчості та обміном професійними напрацюваннями у даному жанрі. В роботі семінару прийняло участь 48 керівників, методистів, а також творчі колективи з області.
Зі словами відячності за участь у заході відкрила семінар директор обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Надія Заваліна та побажала колегам з районів плідної роботи, цікавого та потрібного практичного досвіду, успіхів у творчих починаннях, а також гарних вражень від теоретичних та практичних занять семінару.

Розпочалася робота даного заходу з творчої зустрічі із лауреатом обласної премії ім. Василя Полевика Вікторією Лемещенко та народним аматорським фольклорним колективом «Горлиця» Прилуцького МБК. Даний пункт роботи семінару проходив у формі творчого спілкування, а саме учасникам подавалася інформація про старовинні пісні Прилуцького краю, манеру їх виконання, методичні поради у роботі з цими автентичними піснями. Також гарно сприйняли семінаристи відмінне виконання старовинних пісень колективом «Горлиця».

Наступним пунктом роботи заходу було важливе та потрібне теоретичне та практичне заняття на тему «Методика та послідовність розшифрування пісень первинного фольклору». Дане заняття проводили фахівці навчально-методичного центру: головний хормейстер Ольга Коцур та провідний методист з фольклорного жанру Оксана Пронченко.

Впродовж заняття були розкриті питання опрацювання первинного або автентичного фольклору, методичні поради керівникам при розшифровці матеріалу, представлені практичні поради колегам в роботі над мелодичною лінією та приділено увагу питанням послідовності вивченню даних творів.

Далі семінар продовжив свою роботу у концертному залі Палацу художньої творчості дітей, юнацтва та молоді міста Чернігова. Для учасників та гостей заходу відбулася творча та повна нових мистецьких вражень і значна подія у фольклорному напрямку – презентація збірки фольклорних пісень «Ой, пайду я проти сонця», записаних у с. Дніпровське Чернігівського району за участю місцевих виконавиць Галини Герещенко, Оксани Власенко та Марії Кравченко, тріо «Калита» м. Чернігів та фольклорного колективу «Горлиця» с. Шестовиця Чернігівського району.

Другий день роботи семінару розпочався на території Талалаївщини на районному святі народної творчості «Над прозорою криницею». Після Божественної літургії та освячення води нам представили виставу виробів декоративно-прикладного мистецтва «Талалаївщина – край майстрів» з відмінним тематичним супроводом та виступами фольклорних колективів району.

У вітальному слові від учасників семінару та гостей з Чернігова директор ОНМЦКіМ Надія Заваліна подякувала начальнику відділу культури і туризму Талалаївської РДА Сергію Копилову та оргкомітету свята за запрошення на свято «Над прозорою криницею», гарну організацію дійства та вручила почесну грамоту, примірники видання «Ой, пайду я проти сонця» та подарунки на добру згадку гостинним колегам.
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.