Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:49:01

Про будівництво по вулиці Толстого, 90-а, в охоронній зоні Національного заповідника "Чернігів стародавній"

14.07.2015   08:23

2 липня 2015 року працівниками Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» був виявлений факт видалення дерев на Болдиних горах, на земельній ділянці по вул. Толстого, 90-а (неподалік від пам’яток національного значення Троїцького монастиря та Антонієвих печер).

Як стало відомо, тут, у межах пам’ятки археології місцевого значення некрополя Х–ХІІІ ст. стародавнього м. Чернігова (курганний могильник «Болдині гори») № 2, взятої на облік розпорядженням Чернігівської обласної державної адміністрації від 28.12.1998 р. № 856, в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у м. Чернігові, затверджений 39 сесією Чернігівської міської ради від 23.06.2009 р.), в охоронній археологічній зоні № 2 (рішення 17 сесії 5 скликання Чернігівської міської ради від 31.05.2007 р.) планується спорудження будинку.

Відповідно рішення сорок першої сесії шостого скликання Чернігівської міської ради (20 червня 2014 року) затверджено проект відведення та передання земельної ділянки в довгострокову оренду, строком до 29 травня 2024 року, для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) громадянину Полікопі Андрію Яковичу (Амвросію, архієпископу Чернігівському і Новгород-Сіверському Української православної церкви), по вул. Толстого, 90-а, площею 0,0926 га (кадастровий номер 7410100000:01:039:0040).

Ця земельна ділянка має певний режим використання, який передбачає збереження пам’яток та об’єктів культурної спадщини, забезпечення охорони археологічного культурного шару, традиційного характеру середовища та видового розкриття архітектурного комплексу Троїцького монастиря. Ці споруди внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як об’єкти національного культурного надбання українського народу.

Відповідно Генплану у межах охоронної зони заповідника забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу органів охорони культурної спадщини. Будь-яким земляним роботам, пов’язаним з розкриттями, мають передувати археологічні дослідження. Забезпечення режиму утримання і використання території комплексної охоронної зони здійснює орган охорони культурної спадщини місцевого самоврядування за участю дирекції Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

3 липня 2015 року відбулася зустріч керівництва заповідника «Чернігів стародавній» із завідувачем господарства Чернігівської єпархії УПЦ Василем Горобцем. Останній попереджений про неправомірність проведення будь-яких земляних робіт (викорчування пнів, розкопки та ін.) на згаданій ділянці без відповідних дозволів на проведення охоронних археологічних досліджень.

З проханням щодо упередження розкопок на цій ділянці направлено листа Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Зазначена земельна ділянка розташована над Новоантонієвими печерами, створеними у ХVІІІ столітті. Зараз вони знаходяться в аварійному стані, потребують консерваційних та реставраційних робіт. На цій території існують старі кладовища, склепи. Відповідно, тут, у разі будівництва, необхідно проводити комплексні археологічні дослідження.
Проект будівництва має погоджуватися з Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній», Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації і центральним органом охорони культурної спадщини Міністерства культури України.


Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини