Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:26:39

Збірник матеріалів наукового форуму "Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність"

03.06.2015   08:02Агенцiя

У травні 2015 року у Чернігові побачило світ нове наукове видання «Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність» (до 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною)».

У збірнику представлені доповіді та наукові повідомлення наукової конференції, яку організували і 15 квітня 2015 року провели Український інститут національної пам’яті, Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського.

У вступному слові Віктора Довбні, доктора філософських наук, виконувача обов’язки ректора Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, наголошено, що працівникам науково-педагогічної сфери необхідно навчити людину не маніпулювати інформацією, у даному разі з історичної галузі знань, а вміти творити культурну ситуацію, що породжує вміння працювати не лише з фактами, а зі смислами, тобто формувати новий тип мислення. Автор констатував: «Гегелева максима «Тим гірше для фактів!» стала теоретичною підставою державної стратегії. У СРСР багато було зроблено для того, щоб викорінити раціональність як чинник суспільного життя. Проте, хоч як це не парадоксально, у ХХІ столітті ця настанова Гегеля продовжує працювати».

У доповіді Володимира Тиліщака, кандидата історичних наук, заступника голови Українського інституту національної пам’яті, «Увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років – нові підходи у державній політиці національної пам’яті» підкреслив: «Довкола війни і перемоги над нацизмом була випродукувана системна міфологія, яка викривляла історичну реальність задля посилення власного ідеологічного домінування. Сформовані тоді міфи залишаються важливою складовою сучасної російської імперської пропаганди. Пропаганди, яка є складовою нинішньої інформаційної агресії проти України та українців. Вона, зокрема, має на меті, з одного боку, применшити участь українців у перемозі над нацизмом, звинуватити їх у співпраці із нацистським режимом, а з іншого – спровокувати в українському суспільстві політичний конфлікт на основі різного ставлення до подій війни». Він визначив складові нового формату відзначення Дня Перемоги, сутність якого: «Україна повинна переймати європейські традиції відзначення перемоги над нацизмом та завершення найкривавішої війни в історії людства. Головним у цьому є вшанування всіх жертв війни, пам’ять про загиблих вояків і цивільне населення. Слід зосередити увагу не на військових парадах, що є своєрідною формою пропаганди війни, а на допомозі ветеранам та вшануванні загиблих».

У доповідях та наукових повідомленнях дослідників з Українського інституту національної пам’яті, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, навчальних закладів Чернігівщини і Черкащини аналізуються та спростовуються радянські-російські міфи про Другу світову війну, їх насадження у сучасних російських підручниках, відсвітлюються різні аспекти історії війни в Україні і, зокрема, на Чернігівщині.

 

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини