Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 21:53:44

Нове життя "Сучої дочки"

11.05.2015   10:00Агенцiя

Гостросюжетний, захоплюючий, незабутній роман відомої української письменниці Валентини Мастєрової «Суча дочка» свого часу викликав гучний резонанс далеко за межами рідної Чернігівщини. Про нього багато писали, його активно обговорювали високочолі академіки та прості люди – хлібороби, робітники…

І от – нове життя знаменитої книжки! Цього року ошатна «Суча дочка» побачила світ в авторитетному харківському видавництві «Клуб сімейного дозвілля». У своїй передмові до роману видатний український письменник, Шевченківський лауреат Олександр Сизоненко, зокрема, говорить: «Давно вже не читав із таким захватом прозу. З часів Олеся Гончара, Павла Загребельного, Григорія та Григора Тютюнників, Євгена Гуцала і Володимира Дрозда… А тепер ось – Валентина Мастєрова!.. Так, я читав, не відриваючись, до третьої-четвертої години ночі. Того самого вам бажаю. І, певен, так воно й буде…

Роман Валентини Мастєрової подарує вам гіркий шмат життя, у якому пізнаєте навколишню дійсність, що бере нас за горлянку – особливо в селах. Але возрадує вас правдивістю вчинків і подій, яскравістю й переконливістю людських доль і характерів, майстерними діалогами – теж вихопленими з живого життя… Я зжився з цими людьми. Мені важко уявити, що їх не існує, самої Олени, її прекрасних, скромних і роботящих батьків та отої Партизанки-знахарки, мудрої баби Степаниди. Це, мабуть, найкраще виписаний характер. На таких жінках уся наша нація тримається. Істинно народний характер!»

Ця гарно видана книжка вже є в Чернігівській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського. Як і інші популярні книги Валентини Мастєрової. Зокрема, увагу наших читачів привертає її роман «Смарагд». Що відбувається в душі дорослого чоловіка, який відмовився від мирського життя, одягнувши чернечий одяг, а кохання через роки знову вривається в його життя ченця і переповнює серце? Ця книжка «вчить добра, справедливості, прощення, які вельми потрібні в нашому розшарпаному, зболеному, криміналізованому суспільстві», – наголошує, аналізуючи цей незвичайний, проникливий роман Валентини Мастєрової наш земляк, Герой України, Шевченківський лауреат Юрій Мушкетик.

Ще один програмний твір письменниці – повість «Мавра», в якій показано велич і трагедію руських князів XI століття. Олег Святославович, онук великого Ярослава Мудрого, князь Чернігівський і Тмутороканський, полонений хозар та Візантії, вигнанець з отчої землі. Хто він, названий автором «Слова о полку Ігоревім» Гориславовичем: лицар честі чи авантюрист?

Як на мене, такі цікаві книжки потрібно екранізувати. Переконана, що вітчизняні кінострічки, зняті за глибокими творами Валентини Мастєрової, отримають широке визнання не лише в Україні, а й за кордоном.

 

Світлана Брагінець, зав. відділу Чернігівської бібліотеки імені М. Коцюбинського

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.