Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:18:39

10 речей, які прославили Ніжин

30.03.2015   10:06

Під такою назвою відбулась чергова безкоштовна екскурсія містом.

Це вже 18-та тематична екскурсія, яку організували активісти ніжинського об'єднання "Самопоміч", втілюючи у життя запущений у листопаді минулого року культурно-освітній проект "Знайомтесь - це наш Ніжин".

На цей раз своїми знаннями про наше місто люб'язно погодився поділитись викладач ніжинського університету, історик та краєзнавець Максим Васильович Потапенко.

Демонструючи глибоку ерудицію і в той же час цікаво, з гумором та дотепами екскурсовод розповів про те, з чим наше місто в різні часи та епохи асоціювали неніженці.

А розпочалась екскурсія із розповіді про знаменті ніжинські... калюжі, описані у нотатках та щоденниках гостей міста, увічнені у творах Гоголя, світлинах та картинах. Друге, третє та четверте місце розділили елітна горілка "Нежинская рябина", яку із задоволенням куштували заможні гурмани з кінця ХІХ ст. аж до середини минулого століття, ніжинське пиво, варене в місті чехами та ніжинський тютюн, від якого крякали із задоволенням гоголівські герої і який вирощувався у нас та продавася для всієї імперії. Дивувала всіх гостей міста і величезна торгова площа, рівної за розмірами якій не було у всій Лівобережній Україні. Не менш знаменитим був і наш Миколаївський собор, якого сучасні дослідники вважають прототипом козацького барокового храму. Перший у світі памятник Миколі Гоголю, також став і досьогодні залишається візитівкою міста. Не обійшов увагою екскурсовод і знамениті ніжинські огірочки, якими закусували і самі ніжинці і царственні особи дому Романових і закордонні любителі солоностей. Своїми випускниками також уславлювала місто Ніжинська вища школа (гімназія, ліцей, інститут). Ну і на останньому місці за порядком, але аж ніяк не за значенням екскурсоводом були поставлені унікальні ніжинські панорами, древні ніжинські вулички, де можна вдихнути повітря ХУІІІ та ХІХ ст.

Так пройшла сьогоднішня екскурсія. Наступної суботи запрошуємо на чергову зустріч.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини