Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:45:41

Вшановано пам’ять жертв Корюківської трагедії. ФОТОрепортаж

03.03.2015   08:14Агенцiя

2 березня, у Корюківці відбулися скорботні заходи з нагоди 72-х роковин Корюківської трагедії.

У мітингу-реквіємі взяли участь голова обласної ради Микола Звєрєв, в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, очільник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, районне керівництво, громадськість, представники ЗМІ.

Вшанувати пам'ять жертв найбільшої каральної акції нацистів проти мирного населення у Другій світовій війні до Корюківки прибули також представники латвійської делегації, які сьогодні перебувають на Чернігівщині з одноденним робочим візитом. В їх числі депутат Сейму Латвії, голова депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Україною, секретар комітету з державного управління та місцевого самоврядування Айнарс Межуліс та Почесний консул Республіки Латвія у м. Чернігів Олена Вишнякова.

Учасники жалобних заходів пройшли урочистою ходою та поклали квіти до Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки нацистським загарбникам. Під час мітингу-реквієму присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих у березні 1943 року корюківчан та учасників антитерористичної операції на Сході України 2014-2015рр.

У своєму виступі голова обласної ради Микола Звєрєв звернув увагу на те, що для сучасних українців, які вже рік як ведуть свою визвольну Вітчизняну війну проти російських агресорів та колабораціоністів, Корюківська трагедія - важливе історичне нагадування: народ, який не чинить опір окупанту, буде знищено.
– Ми пам'ятаємо свою історію і нарешті навчилися виносити з неї уроки, – наголосив Микола Звєрєв.

Виступаючи перед учасниками мітингу, виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман провів історичні паралелі між подіями Другої світової війни та сьогоднішнім днем. Як колись нацисти, не в змозі здолати народний опір, мстилися мирному населенню, так і сьогоднішні вороги України обстрілюють мирні житлові квартали на Донбасі, влаштовують терористичні акти в Одесі та Харкові.
— Соборність, єдність, злука, незалежність, мир – сакральність цих слів сьогодні набуває неабиякого значення. Лише зараз, під час військової агресії з боку Росії ми усвідомили, наскільки важливо бути патріотами своєї країни.

Як зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, довгий час правда про Корюківську трагедію замовчувалася. Лише кілька років тому про неї заговорили на державному та міжнародному рівнях. Активізувалася наукова та пошукова діяльність, спрямована на встановлення історичної правди та справедливості.
— Інститут національної пам’яті продовжує досліджувати тематику знищення Корюківки. Ми повинні розказати про неї всьому світу.
Війни, в яких сторони не рахуються з життям цивільного населення, роблячи його заручником їх військово-політичних інтересів, мають раз і назавжди бути засудженими і мають залишитися у минулому, - зауважив Володимир В’ятрович.

На мітингу також виступили свідок Корюківської трагедії Сергій Жарий та представник латвійської делегації, депутат Сейму Латвії, голова депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Айнарс Межуліс.

По закінченні мітингу на місці перепоховання останків жертв Корюківської трагедії в урочищі Гай відбулася поминальна литія.

 

Історична довідка:

У лютому 1943 р. радянське партизанське з'єднання під командуванням Олексія Федорова повернулося з Брянщини і розташувалося у корюківських лісах на Кам'янському хуторі. Партизани розпочали збір продовольства по селах і акції проти окупантів. Німці влаштували підпали в довколишніх селах, заарештували членів сімей партизанів у Корюківці. У ніч на 27 лютого партизани з'єднання Федорова розгромили німецько-угорський окупаційний гарнізон Корюківки.

У відповідь на партизанську акцію начальник штабу 399-ї головної польової комендатури у місті Конотоп Байєр Бруно Франц віддав наказ про знищення Корюківки. Вранці 1 березня 1943 р. у Корюківку прибув нацистський каральний загін. Населений пункт оточили, а всіх мешканців групами по 50–100 осіб зганяли у великі будинки й розстрілювали. Опісля містечко підпалили. Акція тривала й наступний день, а через тиждень, 9 березня, карателі повернулися, щоб допалити Корюківку і добити вцілілих.

Упродовж всієї каральної акції за 15 км від Корюківки розташовувалися 3-5 тисяч вояків радянського партизанського з'єднання Федорова, які не прийшли на допомогу жителям і не захистили їх від 300-500 карателів. Наслідки нацистського злочину у Корюківці: вбито 6700 осіб, спалено 1290 будинків.


ФОТО: Віктор Кошмал

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини