Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 19:26:41

У палаці Кирила Розумовського відбувся науково-просвітницький захід "Жива пам'ять поколінь"

26.01.2015   13:15Агенцiя

21 січня у палаці Кирила Розумовського відбувся науково-просвітницький захід “Жива пам'ять поколінь”, присвячений дню українського політв'язня та темі комуністичних політичних репресій ХХ століття.

Подія викликала великий інтерес у мешканців Батурина, адже до гетьманської столиці вперше завітав незвичайний гість — відомий чернігівський мандрівник, історик, письменник, журналіст Олександр Волощук.

Захід розпочався із спогадів Юрія Небощицького, онука репресованого радянським режимом батуринця Михайла Небощицького. Про ще одну трагічну долю нашого репресованого земляка, Івана Пухкала, розповіла завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Наталія Сердюк. Гості заходу заслухали виступ наукового співробітника Катерини Дзекун про трагедію родини талановитого батуринського фотографа Миколи Боканя, несправедливо звинуваченого у контрреволюційній діяльності.

Родзинкою заходу став виступ Олександра Волощука, котрий поділився своїм досвідом подорожування автостопом. Загалом він відвідав 31 країну світу, сотні населених пунктів. З ініціативи наукового співробітника заповідника Ірини Шепель та відгукнувшись на запрошення дирекції заповідника, відвідав і Батурин.

Ще із студентських років Олександр зацікавився темою масових політичних репресій, продовжив цю роботу як журналіст Чернігівських періодичних видань. Останні роки мандрівник послідовно відвідав місця відбування покарань політв'язнів на величезних просторах Росії та Казахстану, ретельно досліджував їх. Про свої враження від відвідання цих моторошних місць і розповів гість заходу, супроводжуючи свою надзвичайно цікаву оповідь вражаючими унікальними фото.

Географія його вкрай ризикованих північних і східних мандрівок надзвичайно широка: Соловки, Колима, Магадан, “мертва” залізниця Салехард-Надим-Ігарка, побував він також на шахтах Воркути і в закинутих таборах Якутії. Уважним глядачам Олександр Волощук презентував 5 видань свого авторства, в яких зібрано надбання його досліджень останніх років, враження від подорожей, які вилились у прекрасні літературні етюди. Вражені батуринці задали декілька запитань мандрівнику, на які почули вичерпні відповіді. Подарував Олександр і дві свої книги з дарчими авторськими підписами бібліотечному зібранню заповідника.

Хоч і було трохи прохолодно, панувала на зустрічі тепла, невимушена атмосфера і зустріч з непересічною особистістю подарувала всім присутнім безліч емоцій.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини