Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:30:59

Запрошуємо відвідати експозицію "Чернігів і чернігівці 100 років тому"

05.01.2015   09:12

На стародавньому Валу, у приміщенні Чернігівського колегіуму, ось уже більше десяти років діє експозиція «Чернігів і чернігівці 100 років тому», присвячена історії міста на зламі століть.

Тут можна познайомитися з історією, архітектурою, промисловістю, освітою, культурою та діяльністю відомих чернігівців, побутом жителів міста кінця ХІХ — початку ХХ ст. Забудову Чернігова ілюструють копії фотографій і листівок, на яких знайшли відображення його площі та вулиці. Тут дається інформація про діяльність архітекторів у Чернігові: Д. Савицького, Д. Афанасьєва та ін. Про бурхливу забудову міста в цей час свідчать численні цегляні заводи, діяльність яких ілюструють зразки цегли з таврами як державних, так і приватних цегелень.

Досить широко представлена в експозиції житлова дерев’яна архітектура Чернігова, що підкреслює особливості забудови приватного сектора. Цей розділ представлений фотографіями будинків, прикрашених дерев’яним різьбленням, а також різноманітними зразками дерев’яної різьби: надвіконними сандриками, фронтонами, карнизами, капітелями тощо.

Про розвиток освіти та культури в Чернігові свідчать фотографії, на яких представлені будинки гімназій, училищ, театра, фотографії викладачів та учнів, підручники, атестати тощо. Наводиться також інформація про відомих чернігівців: Г. Щербину та П. Добровольського.

Побут мешканців міста представлений інтер’єром міського житла Чернігова цього періоду, своєрідною крамницею. Тут також можна побачити фотографії мешканців міста, меблі, музичні інструменти, посуд, гроші, одяг, кухонні прилади, вироби з лози та соломи.

У жовтні цього року працівниками архітектурно-історичного заповідника проведено розширення експозиції. Було не лише збільшено експозиційну площу, але і оновлено виставку. Вона поповнилася більш ніж ста новими експонатами, які ілюструють життя та побут чернігівців сто років тому. Серед них привертають увагу всілякий посуд, виготовлений на фабриках відомого промисловця М. М. Кузнєцова, цікаві вироби з соломи та лози, різноманітні кахлі рекоструйованої груби. Поповнилася виставка і новими зразками оригінального дерев’яного різьблення, які прикрашали будинки мешканців. Запрошуємо гостей та мешканців нашого міста відвідати експозицію «Чернігів і чернігівці 100 років тому», поринути у неповторну атмосферу минулого Чернігова.

Адреса: м. Чернігів, 14000, вул. Преображенська 1, Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», тел. 64-59-64, e-mail: oldcher@gmail.com.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини