Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:22:25

У Чернігові відкрито виставку "Материнське поле", присвячену Чингізу Айматову

17.12.2014   18:54Агенцiя

Виставка, присвячена видатному киргизькому письменнику, громадському і політичному діячу Чингізу Айтматову, відкрилась сьогодні у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній». У презентації експозиції взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Улукбек Чіналієв, в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, голова обласної ради Микола Звєрєв, проректор Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури Остап Ковальчук, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Киргизькій Республіці у 2001-2003 р.р. Петро Шаповал, директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Острянко.

Звертаючись до присутніх, Сергій Журман зазначив, що в нелегкі для країни часи, коли йде війна, щодня гинуть військові, мирні люди, культура і мистецтво продовжує йти в народ.
- Дивлячись на картини, представлені на виставці, слід згадати слова Чингіза Айтматова «Достатньо проливати кров, треба продовжувати жити…». Ці слова актуальні і сьогодні, - підкреслив в.о. голови облдержадміністрації. Він подякував Послу Киргизької Республіки в Україні за те, що виставка розпочалась саме з Чернігова.
Великим духовним кроком для області назвав відкриття виставки Микола Звєрєв. Адже творчість Чингіза Айтматова це філософія добра і миру.

Микола Звєрєв, звертаючись до присутніх, зазначив, що відкриття сьогоднішньої виставки у такий непростий час – великий духовний крок для Чернігівщини. Творчість Чингіза Айматова – це філософія миру і добра. Для нас, чернігівців, це великий подарунок, оскільки саме з Чернігова розпочинає свою роботу ця виставка.
Також голова обласної ради висловив вдячність за проведення мистецького заходу, адже це духовна місія, якої зараз не вистачає Чернігівщині.

В експозиції презентовані твори відомих майстрів старшого покоління, молодих і юних художників з різних регіонів України. Представлені роботи ректора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Андрія Чебикіна, в якій змальовані враження від прочитаного твору Айматова «И дольше века длится день»; художні твори професора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Миколи Тітова, проректора цієї академії Остапа Ковальчука та інших.

Загалом, на виставці презентовані твори відомих майстрів старшого покоління з різних регіонів України, молоді, і зовсім юних художників. Зокрема, Андрій Чебикін представив свою графічну роботу, у якій відображені враження від прочитаного відомого твору Айтматова «И дольше века длится день».

Академік Національної академії мистецтв України, народний художник України Василь Перевальський — портрет Чінгіза Айтматова, створений в техніці гравюри. Професор Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури, заслужений діяч мистецтв України Микола Тітов намалював свої живописні полотна під враженням мандрівки по горах Киргизстана. На його картинах — вкриті снігом вершини та льодовики.

Проректор Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури Остап Ковальчук створив художні твори за мотивами творів Чінгіза Айтматова.

На виставці також є картини художників зі Львова і Харкова, зокрема студентів Української академії книгодрукування, виконані під керівництвом завідувача кафедри дизайну і друкованої продукції Володимира Стасенка.
Окремим блоком представлені твори декоративно-прикладного мистецтва Киргизстану, що безумовно надає неповторний колорит експозиції.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини