Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:39:52

День народження Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського

01.12.2014   19:32

26 листопада Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського виповнилося 118 років. Офіційно відкритий 14 (за старим стилем) листопада 1896 р. як музей Чернігівської губернської вченої архівної комісії, він став першим загальнодоступним музеєм Чернігова.

Створення нових музеїв у місті (навіть вагоміших і більше відомих), їхнє об’єднання, зміна назви не змінює суті – часу заснування, безперервності життя Чернігівського історичного музею навіть під час війн і революцій. Вперше широко, на високому науковому і громадському рівні відзначили сторічний ювілей музею, який вже носив ім’я відомого українського громадського і культурного діяча В.В. Тарновського. Відбувалися виставки і конференції до 100-річних ювілеїв заснування Музею українських старожитностей Василя Тарновського, Чернігівського єпархіального сховища старожитностей, 110-і річниці Чернігівського історичного музею, а від 2011 р. почали щорічно проводити музейні зустрічі – “День народження музею”.

126 листопада 2014 року традиційно Чернігівський музей імені В.В. Тарновського зібрав своїх працівників – тих, хто працює зараз, і тих, хто працював раніше, друзів, партнерів, колег по галузі культури і по музейному цеху, просто симпатиків. На відміну від попередніх років у цей, трагічний для України час ми відмовилися від формату свята, а натомість зробили музейну зустріч.

На ній згадали про найважливіші здобутки і проблеми, якими переймався колектив у 2014 році, окреслили основні напрямки роботи у 2015 році.

2Добрі слова подяки, поваги, визнання авторитету і важливості роботи музею, професіоналізму його співробітників висловила заступник директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації – начальник управління культури, національностей, релігій та економічних питань Л.В. Белінсон, вручивши колективу грамоту. Разом з теплими вітаннями музей отримав і подарунки: копії документів, пов’язаних з подіями І Світової війни, від Державного архіву Чернігівської області (вони доповнять відкриту в музеї 19 листопада виставку “По кому дзвонить дзвін”), завдяки Благодійному єврейському фонду 3“Хасде Естер” зібрання музею поповнилося унікальним музейним предметом – надгробною дерев’яною дошкою – мацев 1890 року, нерозрізаним аркушем банкнот номіналом 5 гривень від Управління НБУ в Чернігівській області, поштівкою з видом зали Чернігівського держмузею кінця 1920-х років від видавництва “Богдана”, книжковий фонд музею збільшився завдяки Українському інституту національної пам’яті, обласній науковій універсальній бібліотеці імені В.Г. Короленка і художнього музею імені Григорія Галагана. Були сердечні вітання і подарунки, квіти від колективу обласного науково-методичного центру культури і мистецтв, “АТР студії “Колібрі”, художника-дизайнера багатьох музейних видань Л.М. Посьмашної.

Музей, як дбайливий господар “частував” присутніх духовними “наїдками”.

Були презентовані три наукові видання.

5До дня народження вийшло з друку 15 число музейного збірника наукових праць “Скарбниця української культури”. Книжка була укладена і підготовлена до видання рік тому, що й позначене на титульному аркуші, але побачила світ лише нині. Особливість цього номера у тому, що переважна більшість – 33 вміщені у ньому публікації – це доповіді та повідомлення, написані і значною мірою виголошені, наукової конференції “Колекціонування українських старожитностей як складова частина українського національного руху і національного відродження ХІХ – початку ХХ століть”, проведеної музеєм до 175-річчя від дня народження В.В. Тарновського. Вони розповідають про музейні зібрання як прояви патріотизму, одним із найяскравіших прикладів якого є колекція Василя Васильовича Тарновського (1838–1899), про долю створеного у Чернігові завдяки йому Музею українських старожитностей. 4Цікава інформація про членів родини, одним з авторів якої є Ірина Михайлівна Трач, внучата племінниця В.В. Тарновського, що мешкає в Києві. Оприлюднені дослідження предметів із зібрання мецената, що нині зберігаються у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського, Шевченкова “Катерина”, яка перебуває у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві. Чимало повідомлень присвячено історії та колекціям інших музеїв країни та архівних установ. Традиційна рубрика “Краєзнавство” містить матеріли з історії краю кінця ХVІІІ – середини ХХ століть. Загалом у збірнику 40 статей 40 авторів. 20 публікацій належать 17 співробітникам музею імені В.В. Тарновського. Інші автори – науковці українських музеїв, інститутів Історії та Народознавства НАН України, університетів, архівісти. Книжка видрукувана у Чернігові В.М. Лозовим.

7У серії біобібліографічних покажчиків “Історики та краєзнавці Чернігівщини” музеєм у співпраці з Чернігівською обласною науковою універсальною бібліотекою імені В.Г. Короленка та Чернігівською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України побачив світ 19-й випуск – “Світлана Олександрівна Половнікова”. Заслужений працівник культури України, лауреат обласної премії імені Михайла Коцюбинського, добре знана і шанована дослідниця історії Чернігівщини й України загалом, Світлана Олександрівна понад 44 роки віддано працює в музеї імені В.В. Тарновського. Вона автор багатьох експозицій, виставок, цікавих освітніх проектів, досвідчений і цікавий екскурсовод, активна учасниця наукового життя краю. Науковий доробок Світлани Олександрівни складають 147 публікацій (на початок 2014 року), які охоплюють історію Чернігівщини від Київської Русі до сьогодення, спектр її інтересів надзвичайно багатий, а виданий у 2010 році “Альбом автографів “Качанівка” є, без перебільшення, унікальною, винятковою працею. Варто відзначити, що з 18-ти попередніх видань серії 5 присвячені співробітникам Чернігівського історичного музею.

8На зустрічі загалу був представлений збірник “Євреї Лівобережної України. Історія та культура: Матеріали VІІІ Міжнародного наукового семінару” (Видавець Лозовий В.М.). Наукове зібрання з 2000 року відбувається в Чернігові і від самого початку активну участь у ньому беруть співробітники Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. З 2013 року музей став одним з організаторів семінару і видавцем його матеріалів. Тематика – різноманітна. Ось і пропоноване видання містить нариси про долі чернігівців – синів і доньок єврейського народу, їх місце в історії України, героїчні та трагічні події. Широко пропагуються музейні колекції, що не дивно, адже з 16 нарисів 9 підготовлені працівниками музеїв, у тому числі 7 – Чернігівського історичного імені В.В. Тарновського.

На “десерт” всі “поласували” виставкою циклу “Маленькі дрібнички дворянського світу”, серія “Жінки”. Її з задоволенням оглянули і жіноча, і чоловіча аудиторія.

А потім ще довго тривало спілкування.

Із Днем народження Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського!
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини