Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:09:29

Всеукраїнський референдум і вибори Президента України 1 грудня 1991 року в документах Державного архіву Чернігівської області

01.12.2014   10:36Агенцiя

1 грудня 2014 року минає майже чверть століття з моменту прийняття народом України історичного рішення — на запитання в бюлетені для голосування: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» — 90,32 % українців відповіли: «Так, підтверджую». Народ України, за словами О. Гончара, «видобув із глибин душі заповітне, оте своє вирішальне, магічне «так!».

На вибір громадян, крім національного піднесення, вплинули також конкретні політичні обставини: фактичний розпад СРСР, відносна стабільність в Україні порівняно з іншими республіками.

Одночасно з референдумом відбулися вибори Президента України. Кандидатів на цю посаду висунули партії, рухи, трудові колективи. Центральна виборча комісія зареєструвала сім кандидатів, серед яких найвідомішими були: голова Верховної Ради України Л. Кравчук, голова Львівської обласної ради В. Чорновіл, голова Української республіканської партії Л. Лук’яненко. Незважаючи на відмінності програм, усі кандидати заявляли, що вони виступають за незалежність України.

У Державному архіві Чернігівської області перебувають на зберіганні документи, які сьогодні відтворюють процес підготовки й проведення Всеукраїнського референдуму та виборів Президента України. Так, урядові телеграми Коропської та Бобровицької районних виборчих комісій, датовані 21 та 22 жовтня 1991 року відповідно, повідомляють про кількість районних комісій та їх кількісний склад. Зберігся й лист голови Центральної виборчої комісії з виборів Президента України та з Всеукраїнського референдуму В. Бойка голові Чернігівської обласної комісії з Всеукраїнського референдуму щодо надання зразка бюлетеня для голосування, встановленого постановою Верховної Ради України 11 жовтня 1991 року. Наголошувалося на необхідності забезпечити виготовлення бюлетенів для голосування на кольоровому папері розміром 160x150 мм та відправити їх дільничним комісіям до 15 листопада 1991 року.

Для використання в практичній роботі на місцях було розповсюджено постанову від 1 листопада 1991 року № 46 ЦВК з виборів Президента України та з Всеукраїнського референдуму «Про роботу окружної виборчої комісії Харківського виборчого округу № 21 з виборів Президента України та з Всеукраїнського референдуму по підготовці до проведення голосування». Цей документ став, так би мовити, інструкцією для окружних виборчих комісій України — наголошувалося на необхідності забезпечення неухильного дотримання чинного законодавства на всіх етапах підготовки і проведення політичної кампанії, яка повинна згуртувати громадян України навколо ідеї національного відродження; надання рівних можливостей у веденні передвиборчої агітації; висвітлення ходу підготовки виборів Президента і Всеукраїнського референдуму в засобах масової інформації. Також пропонувалося звернутися до Рад народних депутатів із пропозицією про недоцільність проведення 1 грудня 1991 року різного роду місцевих референдумів, опитувань, які відволікатимуть увагу населення від Всеукраїнського референдуму та виборів Президента України і ускладнюватимуть голосування.

Перші шпальти газети Чернігівської обласної Ради народних депутатів «Деснянська правда» були присвячені підготовці до значущої для України історичної події. 27 листопада 1991 року газета надрукувала звернення Президії Верховної Ради України до співвітчизників щодо підтримки Акта проголошення незалежності України, наступного дня — фотографію, що засвідчила готовність виборчої дільниці № 5, розташованої у приміщенні Чернігівського кооперативного профтехучилища, до проведення референдуму та виборів Президента України.

Знаковість події засвідчила й урядова телеграма, підписана головою ЦВК В. Бойком, надіслана до голови окружної виборчої комісії чернігівського виборчого округу № 26: «У зв’язку з численними побажаннями представників засобів масової інформації, у тому числі іноземних журналістів, щодо більш широкого висвітлення ходу голосування першого грудня, просимо додатково передати о 16 годині 30 хвилин до Центрвиборчкому телефонне повідомлення про кількість громадян, які взяли участь у голосуванні, станом на 16 годину».

Рішення, прийняті українським народом, прискорили історичну «ланцюгову реакцію» — Україна стала незалежною державою, обрала Президента, Л. Кравчука, пішов у відставку Президент СРСР М. Горбачов, Радянський Союз офіційно припинив своє існування.

 

Державний архів Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини