Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:15:55

Покорщина плаче гіркими сльозами…

20.11.2014   12:51Агенцiя

Садиба Дараган або ж Покорщина – найдавніший збережений садибний комплекс на Лівобережній Україні.

Чудовий будинок, флігелі, кам’яниця, ландшафтний парк – на сьогодні все це знаходиться у жахливо-занедбаному стані.

Декілька разів маєток збиралися реставрувати як для власних потреб, так і для створення на базі пам’ятки музейного комплексу. Проте це були лише пусті розмови і обіцянки, садиба наразі в такому стані, що до неї страшно підходити, вона в будь-який момент може завалитися, поховавши під собою необачного туриста.

Тому педколектив Козелецької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3, учні 6-А класу з їх класним керівником Примою В. М. вирішили започаткувати акцію «Покорщина плаче гіркими сльозами». До співпраці вони хочуть залучити працівників радіо і телебачення, щоб усі дізналися про місце, де імператриця Єлизавета покорилася простій козацькій жінці Наталії Розумисі, після таємного вінчання з Олексієм Розумом.

Мета акції – привернути увагу спільноти до збереження та відновлення пам’ятки архітектури – садиби Дараганів.

Покорщина плаче гіркими сльозами,
Занедбано тебе, рідненька земля.
Славне козацьке гніздо Дараганів,
Вмираєш тихенько: «Недоле моя».
Колись ти зелена, чудова та пишна
Задумливо слухала спів солов’я…
Все зникло й не зна Україна,
Яка отут розруха, лиш вітер гуля…
Вмираєш тихенько,
Нема вже тієї простої краси.
І лиш залишилися сни ті барвисті.
Та вірю я в те, що не скоримось долі,
Що будем боротись, рідненька моя.
Покажемо світу і людям майбутнім,
Яка Україна – козацька земля…

За інформацією Козелецької школи № 3.

Довідка.

На околиці містечка Козелець зберігся унікальний садибний комплекс — Покорщина, збудований в середині XVIII ст. Належав він славній родині Віри Григорівни Дараган, сестрі останнього гетьмана України Кирила Розумовського, та її чоловікові Юхиму Дарагану, київському полковнику. Архітектурний комплекс садиби Дараганів на Покорщині є пам’яткою архітектури національного значення (охоронний № 846).

До садибного комплексу входять: головний будинок (дерев’яний, одноповерховий, XVIII ст.); кам’яниця (мурована господарська будівля, що використовувалась як комора для зберігання цінностей, XVIII ст.); каретний сарай (одна з найстаріших дерев’яних будівель на Лівобережжі, прикрашена різьбленням).
Пам’яткоохоронці неодноразово звертали увагу на необхідність створення музейного комплексу в Козелецькому районі. Шанувальники старовини планували возити сюди туристів і відродити славний козацький край. Обласна рада позитивно сприймала цю ідею, але грошей на створення музею у державному бюджеті не було.

Але, все таки кілька років тому за державні кошти вдалося розробити проектно-кошторисну документацію на реставрацію пам’яток «Покорщини».

З часом знайшлася і небайдужа людина — Володимир Недяк, генеральний директор та засновник приватного музею «Козацькі землі України», лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка. Оглянувши садибу, він вирішив відродити її велич, реставрувати за власні кошти пам’ятки і створити на околиці Козельця музейний комплекс. За його пропозицією 24 грудня 2009 року Чернігівська обласна рада розглянула питання «Про подальше використання пам’яток архітектури садиби «Покорщина». Депутати вирішили передати у довгострокове безоплатне користування терміном на 49 років пам’ятки архітектури садиби. Козелецькій селищній раді було рекомендовано передати в оренду земельну ділянку під створення музейного комплексу. З обласного бюджету передбачилися й витрати, зокрема на проведення поточної інвентаризації, виготовлення технічної документації на групу інвентарних об’єктів садиби «Покорщина».

Але, на жаль, рішення обласної ради не виконано. Відтак, унікальний садибний комплекс нині у критичному стані. Споруди руйнуються і потребують термінових протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт. Пам’ятка архітектури національного значення перетворилася на смітник, зараз у ній господарюють наркомани, які знищують рідкісну дерев’яну будівлю. На території колись мальовничого парку споруджуються гаражі, хліви…
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини