Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:51:49

Відбулося відкриття виставки Володимира Соколовського до 85-річчя від дня народження митця

29.10.2014   09:28Агенцiя

27 жовтня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана з нагоди 85-річчя від дня народження Володимира Сергійовича Соколовського відбулось відкриття персональної виставки живопису.

З ювілеєм та відкриттям виставки художника привітали: Берешпелець Любов Мииколаївна -начальник відділу культури Козелецької райдержадміністрації та Бригинець Лариса Миколаївна - директор Козелецького музею ткацтва.

У розмаїтті стилів сучасного образотворчого мистецтва, живопис художника В.Соколовського посідає самостійне місце. Його мистецтво виходить із традицій національної культури, народного мистецтва. Художник наділений волею, високою вимогливістю до себе, любов’ю до рідної Чернігівщини.

Народився Володимир Сергійович Соколовський 27 жовтня 1929 року у селі Чемер на Чернігівщині. На його долю випали великі випробування – голод 1933, Велика Вітчизняна війна, післявоєнна розруха. відбудовний період.

У початкових класах проявилось захоплення Володимира – любов до мистецтва і живопису. Схвальна оцінка вчителя Михайла Михайловича Матвієнка у четвертому класі стала напутнім словом на шляху юного художника. І відтоді все, що вражало його очі та думку відтворилося на папері та полотні.

Володимир Соколовський закінчив Київське училище прикладного мистецтва. Київ виховав у нього вірність традиціям реалістичного мистецтва, а ґрунтовне опанування рисунком дозволяє йому протягом багатьох років майстерно втілювати свої думки і спостереження.

На персональній виставці представлені різні за розміром і технікою виконання твори художника. Їх єднає документальність у відображенні баченого («Молочний комбінат», 1960 р., «Липецьк», 1975.)

Важливою віхою у житті та творчості Володимира Соколовського стала робота з кінця 60-х років минулого століття у російському місті Липецьк. Понад 25 років художник працював у художньо-виробничих майстернях цього міста, опановував особливості місцевої школи. В цей час митець створив серію творів присвячених цьому краю («Старі будинки», 1955 р., «Ранок», 1975 р.).

Кращим творам В.Соколовського притаманні логічна чіткість задуму, відбір пластичних засобів, що є наслідком постійної роботи на пленері. Саме в пейзажі його обдарування колориста розкривається найповніше. З – поміж багатоманітності сюжетів він обирає характерні мотиви, розкриває їх настрій («Літо», 2013 р., «Травень», 2014 р.).
У серії козелецьких краєвидів, гармонійних за колоритом, виконаних з дивною легкістю і майстерністю, непримітні куточки набувають естетичної цінності ( «Куточок парку», 2014 р., «Козелець», 2014 р., «Річка Остер», 2013 р.).

Одночасно В.Соколовського привертає робота над натюрмортами, що займає значне місце у його творчості. В них художник прагне виявити форми, об’єми, колір та матеріальність предметів, які зображує («Хліб», 2014 р., «Нас забули», 2013 р.). Особливо подобається художникові писати квіти, найчастіше осінні, поряд з якими він іноді зображує букети інших квітів («Осінні квіти», 2011 р., «Хризантеми», 2013 р., «Бузок», 2012 р., «Кактус», 2012 р.).

Творчість Володимира Сергійовича доводить, що при величезній різноманітності пейзажу, накопичений досвідом світового мистецтва, можна залишатися самим собою. Світ живої природи, дає постійний творчий імпульс. В пейзажах митця кольори надзвичайної звучності і чистоти, а експресивна манера, яка вирізняє роботи, допомагає відчути його незвичайний внутрішній світ.

Володимир Сергійович – художник, який пройшов нелегкий життєвий і творчий шлях, де були і радощі і труднощі, були й розчарування. Але, незважаючи на перешкоди, він упевнено йшов до мети, своїм мистецтвом, наполегливою працею доводив, що по праву посідає помітне місце серед художників Чернігівського краю.


Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.