Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:42:23

Як відзначатимуть 80-річчя з часу заснування Чернігівського літературно-меморіального музею заповідника Михайла Коцюбинського у Чернігові

17.10.2014   09:23Агенцiя

Цієї осені минає 80 років з часу заснування Чернігівського літературно-меморіального музею заповідника Михайла Коцюбинського.

Музей було створено на садибі письменника, в будинку, де пройшли його найкращі роки, де були написані твори, які принесли митцю світову славу, де народились і виросли його діти, в будинку, де він був щасливий.
За свою довголітню історію музей мав лише п’ятьох керівників, четверо з яких є прямими нащадками письменника.

Рідний брат Михайла Михайловича, Хома, прийняв садибу у 1934 році в дуже плачевному стані, адже починаючи з 1919 року, коли дружина М. Коцюбинського змушена була виїхати в евакуацію з Чернігова, в оселі письменника в різні роки жили сторонні люди, був дитбудинок, клуб металістів, районна бібліотека. Щоб занехаяний будинок набув належного вигляду, потрібно було докласти багато праці, що й зробив Хома Михайлович. Він був дуже вмілим господарником і садівником, отож за кілька років це вже була справжня оаза краси і затишку. Під час війни всі музейні цінності були евакуйовані до Уфи, що забезпечило їхню збереженість.

По смерті Хоми Коцюбинського понад двадцять років музей очолювала молодша донька письменника Ірина Михайлівна. Повернувшись після багаторічної перерви у батьківський дім, вона робила все, щоб музей був живим, наповненим світлом. Вона відродила проведення літературних субот, була ініціатором і організатором численних конференцій, наукових читань, семінарів.

Головним задумом її життя було спорудження окремої будівлі для літературної експозиції. Будівництво розпочалось у 1976 році, а завершилось уже з новим директором, Феодосієм Лук’яновичем Сендзюком у 1983 році, досвідченим журналістом, колишнім редактором обласної газети «Деснянська правда».

У 1988 році на посаду директора музею призначили Юлія Романовича Коцюбинського, онука письменника. Його директорування припало на добу відродження української держави. Недаремно ж у цей час на базі музею створювались численні українські громадські організації, проводились національно-патріотичні заходи.

У 2000 році Юлія Романовича не стало. Але справу батька продовжує син, Ігор Юлійович, який уже чотирнадцять років керує цим закладом культури.

Музей Михайла Коцюбинського сьогодні - це не тільки скарбниця, де зберігаються архіви письменника, а й центр дозвілля для чернігівців, місце, де зустрічаються творчі особистості, відбуваються різні концерти, фестивалі, презентації, літературні вечори. Тут цікаво і дорослим і малим, адже для дітей є спеціальні програми, адаптовані до їхнього віку.

У ювілейний рік музей М. Коцюбинського дарує своїм шанувальникам мистецький проект «Десять днів з музеєм», який розпочинається з 20 жовтня.

Наших завсідників чекає приємний сюрприз: оновлена кіно-лекційна зала, сучасна, світла. Кошти на її ремонт були виділені з обласного бюджету, за що ми щиро дякуємо керівництву області.

Мистецька програма
«Десять днів з музеєм»


20 жовтня
День відкритих дверей.

21 жовтня
15:00 Відкриття авторської виставки Олени Соловйової (живопис, вишивка стрічками).

22 жовтня
15:00 Презентація «Антології творів лауреатів премії імені М.Коцюбинського. Поезія».

23 жовтня
14:00 Дитячий день у музеї (Концертна програма, флешмоб, конкурс малюнка на асфальті).

24 жовтня
14:00 Презентація книги Олександра Балабка «Рай і пекло Коцюбинського» (м. Київ).

25 жовтня
14:30 Засідання літературної студії Обласної спілки письменників.

26 жовтня
14:00 Музейна година «Михайло Коцюбинський в кіномистецтві» (з переглядом кінофільму «Дорогою ціною»).

27 жовтня
Літературно-мистецька вітальня «Кларнети ніжності» за ранньою творчістю П.Тичини.

28 жовтня
14:00 Презентація книги М.Слабошпицького «Що записано в книгу життя. Михайло Коцюбинський та інші».

29 жовтня
14:00 Круглий стіл на тему «Музей ХХІ століття». Святкова імпреза з нагоди ювілею музею.

Вхід на всі заходи безкоштовний.

Довідкова інформація за телефонами (04622)4-10-03; 4-43-26

Адреса: м.Чернігів, вул. Коцюбинського, 3

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини