Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:44:21

10 вересня народився класик світового кінематографу, наш земляк Олександр Довженко

10.09.2014   07:58Агенцiя

10 вересня 1894 року народився класик світового кінематографу Олександр Довженко. Український та радянський кінорежисер та письменник ріс в незаможній багатодітній сім'ї на хуторі В'юнище, Чернігівської області.

Після тривалих років навчання, постійних змін місця роботи та проживання, Довженко переїжджає до Одеси, де починає працювати режисером на кіностудії. Першою спробою став фільм “Ягідка кохання”, з комедійний характером, але Олександр Петрович ніколи не зараховував його до свого творчого доробку.

Своїм дебютом у кінематографічному житті сам він вважає стрічку “Сумка дипкур’єра”. Довженко завжди мріяв про національне кіно, наближення його естетики до народного мистецтва.

1928 року він знімає фільм “Звенигора” — історію українського народу. Сьогодні стрічка вважається справжнім скарбом українського кінематографу.

У 1930 році на екрани виходить неперевершений шедевр світової кінокласики — “Земля”. Після якого геній Довженка визнають не тільки в Україні та інших радянських країнах, але й і у всьому світі. Сповнений творчих планів, видатний класик раптово помирає у ніч на 25 листопада 1956 року. Завершувала його незакінчені роботи “Поему про море” та “Зачарована Десна” його дружина — Юлія Солнцева.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини