Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:02:55

Про Чернігівщину в рамках проекту "Знайдено в Україні". Частина 1

12.08.2014   13:19Агенцiя

В рамках проекту "Знайдено в Україні" поетеса Лала Тарапакіна, фотограф Андрій Горб та художниця Іванка Яковина проїдуть через всю країну у пошуку нових місць для відпочинку.

Проект розрахований на три місяці. Мандрівники за цей час подолають більше 10 тисяч кілометрів доріг та стежок України. Так сталося, що Чернігівщина стала пунктом призначення №17. Учасники проекту завітали до Сорокошичів, Олешні та Седнєва.

Пункт призначення №17. Сорокошичі, Седнів, Олешня, Чернігівська область.

Цілих два огляди Чернігівської області, тому що все в один не влазить.

Перший пішов!



Фото: findinukraine.com.ua

Це стає таким рідним і таким важливим: я просинаюся рано вранці, виїжджаю з дому, їду спочатку за Іванкою ― і вона плентається мені назустріч смішна і сонна, потім ми летимо містом за Андрієм ― і він викочується з під’їзду з валізою техніки і з Гіві на шиї. А місто все ще сонне, як Іванка, але вже готове до пригод, як Андрій.

І ми вп’ятьох починаємо свій патріотичний шлях: я, Андрій, Іванка, Гіві і Гертруда ― наша навігаторша, яка говорить із нами гламурним голосом і веде найдовшими шляхами.

Цього разу ми прямуємо в Чернігівську область ― місце, в яке ви звали нас частіше, ніж будь-куди. Ну, ми зрозуміли, чому:)

Цей огляд буде трохи незвичним: до нього увійшли аж три місця. Тож спочатку оглянемо кожне з них, а потім дуже коротко ― оцінки.

Отже, Сорокошичі, Седнів, Олешня.



Фото: findinukraine.com.ua

Сорокошичі. 120 км від Києва

Перший дзвіночок пролунав, коли ми розмовляли по телефону з Наташею, нашим гідом по Седневу.

«Ми в Сорокошичі, а потім одразу до вас», ― мій голос був бадьорим і сповненим надії.

«А що ви там збираєтесь робити? Там же нічого немає», ― по-простому здивувалася Наташа.

«Як немає? Нас тааак кликали ― і немає? Е, ні, ми все одно поїдемо!» ― вирішили вперті ми і поїхали.

Коли ми звернули з траси у бік Сорокошичів, то 25 кілометрів скреготали зубами усі троє. Проте майже непрохідні піски, жахливі ями і раптові вигини дороги не давали заснути на кермом. А я завжди оптиміст і скрізь шукаю свої «проте».

Отже, повідомляємо: Сорокошичі ― це мисливсько-риболовні бази у верхів’ях Київського водосховища. Риболовля тут справді трофейна ― їдуть шанувальники, знавці і учні (у супроводі перших і других).

Фото: findinukraine.com.ua

Зараз там робити абсолютно нічого: спека, риболовлі немає. Природа своєрідна і красива, але це місце ― не курорт, а суворі і тому прекрасні рибацькі ранки зі світанковою тишею і обнадійливим бульканням від закинутого гачка спінінга.

З дослідницькою метою ми відвідали три риболовних бази: «Вершина», «Вершина де люкс» (ги-ги) та «Пелікан».

Людей не зустріли майже ніде. Кажу ж, риболовлі немає.

«Вершина» ― легендарна база радянських часів, куди споконвіку їздили рибалки за сомами від 15 кіло. Там серйозні дядьки в якості охорони, старі як білий світ човни, маленькі похилені пірси, облуплені будиночки і зачинені вуличні туалети.

«Вершина де люкс» ― це спроба створити оазис лакшері для рибалок, які приїздять із дружинами. Там функціонує готель (номер ― від 400 грн.) та прокат човнів і спорядження. А ще триває будівництво баньки. Столової-буфету-ресторану-кафе – немає, але, можливо, буде пізніше. Територія маленька і слабенька.

А от «Пелікан» місце пристойне. Тут тобі й будиночки, покроєні на кшталт таунхаусів (1200 грн. – будиночок на 4 місця). До кожного будиночка ― кухня. Територія облагороджена. Підозрюю, що ті, хто приїздить сюди у рибні дні, залишаються щасливими і задоволеними. Тут їм усе: і риба, і спорядження, і човни, і мангали, і сосни з берізками, і вода. Гарно, доглянуто, не пафосно. І головне ― рибалка. А що ж іще треба справжньому чоловіку? Їжу треба брати з собою: у Сорокошичах ресторанів немає. Їхати сюди варто великою компанією, а краще – суто чоловічою. Діти ― у форматі «Дивися, яку тато рибу зловив!» А якщо хочете, щоб вони купалися, беріть надувний басейн ― місць для купання дітей немає.



Фото: findinukraine.com.ua
Седнів. 30 км від Чернігова
Седнів (стара назва ― Сновськ) ― мій особистий культурний шок. Зрозуміло, що в гарному сенсі. Ми від щирого серця хочемо подякувати всім, хто розповів нам про це чарівне містечко на річці Снов, і особливо ― нашого гіда Наташу, яка не тільки знає тут усе, але й цитує напам’ять вірші видатних українських класиків, які жили і творили в цих місцях.

У Седневі знаходиться відомий на всю Україну Будинок творчості, куди в минулі роки на різноманітні конференції та інші спеціалізовані благородні збори приїжджали художники з усіх міст і країн ― і творили, творили, творили. Жити тут можна і сьогодні ― при Будинку творчості функціонує готель: 140 грн. на добу за проживання і триразове харчування (за відгуками, дуже смачно і багато). Приїздіть та нарешті втільте в життя свою Болдинську (Седнівську) осінь, відчуйте себе Пушкіним (а краще ― Шевченком, Глібовим або Мартою Базак, які тут бували), напишіть картину або вірш про білу альтанку в садибі Лизогубів. Закінчіть книгу. Ну, або хоча б почніть ― місце просто створено для творчих мук із життєствердним фіналом.

Серед того, що вразило найбільше:

- Садиба Лизогубів: пам’ятник садово-паркового мистецтва. Місце трохи запущене, як і належить пам’ятнику, і дуже чисте, як і все в цьому містечку. Восени тут проводять міський фестиваль «Седнівська осінь», але й просто побродити у пошуках вдалої рими дуже добре.



Фото: findinukraine.com.ua

- Катання на плоту по річці Снов (на санскриті «снов» ― «купатися», а не «сновидіння», як можна подумати). Це надзвичайне задоволення навіть для нас ― розпещених яхтами мандрівників. Вся річка відкрита для вас, можна роздивлятися береги і бовтати ніжками у чистій водичці. Пляжів багато, майже всі підходять для діток, особливо «дитячий пляж на Млині» ― так його і шукайте, коли приїдете.

- Свято-Воскресенська церква, побудована в 1690 році Яковом Лизогубом як родова усипальня. Там ДУЖЕ сильно всередині, ДУЖЕ. Старовинні ікони і фрески, дзвіниця ― все створює відчуття миру і спокою. У жодному храмі я не почувалася так гарно і особливо. Це місце сили. Приїздіть сюди хоча б на день ― подивіться, що буде. Без чудес не обійдеться, точно вам кажу. До речі, нам розповіли, що таємну славу церква здобула завдяки виключній властивості виганяти бісів, і мені не до жартів. Розповісте потім, що там з вашими, і я тоді ще разок поїду.



Фото: findinukraine.com.ua
- Георгіївська церква ― дерев’яна козацька церква, побудована у 1745 році без жодного цвяха (цвяхи з’явилися пізніше, під час реставрації). Саме там у труні бачили Наталію Варлей під час зйомок «Вія». Церква ― одна з найдостойніших пам’яток української народної архітектури.



Фото: findinukraine.com.ua

- Готель «Кінний двір». Ні, ми там не жили, але ж ви не підведіть! Такого я більше ніде не бачила: номери над конюшнею, з ліжками, вкритими сіном, застеленими льняними простирадлами. Спиш собі і бачиш. І чуєш рівномірне фиркання коней десь знизу. Ну дуже круто і недорого ― 200 грн. за ніч. Коли що, є й номери з ортопедичними матрацами.

- Загальноосвітня школа. У центрі Седнева. Тут без коментарів, тому що ТРЕБА БАЧИТИ.

Кожен із нас повіз із Седнева щось своє. Іванка побачила місто, яке має велике значення для її родини художників і мистецтвознавців. Андрій пофотографував легендарний храм зсередини. Я зібрала різні історії про людей, які нагодяться мені у наступному проекті, про який поки не розкажу.

Олешня, Голубі озера, 60 км від Чернігова


Голубі озера знаходяться на кордоні з Білоруссю, через що «Київстар» надсилає смски про те, що тепер ми у білоруському роумінгу. Але нам не страшно! Зв‘язку тут усе одно немає, приймає тільки Life. А в нас «Київстар» і «МТС», тож нам тим більше не страшно і навіть усе подобається. Особливо дорога від Чернігова до Олешні: вона більш-менш придатна.

Ми приїхали на Голубі озера лише заради вас, дорогі читачі і друзі: ви просили розповісти про них «у нашому стилі».



Фото: findinukraine.com.ua

Розповідаємо все як є, а ви зробіть нам невеличку знижку (не більше 15%) на жахливу спеку.

Голубе озеро, те саме, знаходиться в неймовірно мальовничому місці і воно справді блакитне. Навіть бірюзове. Прозоре. Дно біле піщане. Навколо сосновий ліс, який ніжно обіймає озеро.

Туристи живуть тут в основному у наметах, які можна взяти напрокат на маленькій базі прямо на схилі: 75-100 грн. за добу ― і намет ваш. Місць для наметового табору дуже багато ― весь ліс. Інфраструктура трохи є, наприклад, наспіх збиті дерев’яні будиночки розміром у два ліжка (200-300 грн. на добу за будиночок), надувна жовто-блакитна гірка прямо у воду, кафе-пивниця і столова за 200 метрів від самого озера. Береги високі, але спусків до води і маленьких пляжиків доволі.

І на цьому, друзі, усі плюси закінчуються.

Починаються мінуси:

- У високий сезон, як зараз, їхати туди ― повна безглуздість: народу дуже багато, і якщо місце для намету ви зможете знайти, то купатися буде некомфортно. У середині червня і на початку вересня тут набагато краще.

- На маленькій базочці пару разів на тиждень дискотека до другої ночі ― спати неможливо, особливо маленьким дітям.

- Те, що в Карпатах було головною знахідкою і перевагою, тут ― яскраво виражений недолік. Я маю на увазі людей. Вони ІНШІ. Манери, поведінка, виховання ― все інше. На території, розрахованій для наметів, є дерев’яні столи і лавки, на столах ― залишки їжі і багато сміття, відпочиваючі постійно їдять і чомусь не одразу прибирають. Або не прибирають узагалі. Адміністратор однієї маленької базочки на питання «Хто приїздить до вас цього року?» зажурено відповідав, що, на жаль, російські туристи не приїхали, і лаяв українську гвардію. Мені знадобилося аж 30 хвилин, щоб вивести з людини сепаратиста ― мабуть, втрачаю форму. Це все спека. На прощання колишній сепаратист сказав: «Дякую, що змінили мою думку», ― але я вже залишала базу із гордо піднятою головою. Між тим, на воротах все одно красувався жовто-блакитний.

А зараз наші оцінки за першу частину Чернігівської області.

Фото: findinukraine.com.ua

Місцезнаходження і дорога: 7. Чернігівська область дуже зручна для подорожування: все найцікавіше – близько одне до одного, можна приїхати куди-небудь і побачити ще багато чого.
Інфраструктура: 7. 3 бали знімаємо за відсутність 95-го бензину в Чернігові на кількох заправках.
Проживання: 6. Варіанти від 200 гривень в асортименті. Проживання в цілому недороге.
Харчування: 6. І всі ці 6 балів належать кондитерській «Шарлотка» у Чернігові ― неймовірно смачні тістечка «ягідний кошик» за 8 грн.
Розваги: 7. Тут знаходяться Качанівка, Ніжин, Тростянець, Седнів, Козелець і багато інших місць, подивитися які варто хоча б раз.
Можливість відпочинку з дітьми: ок, беріть із собою. 8 балів.
Чистота: крім Олешні, дуже чиста і доглянута область. Сам Чернігів ― казка! 8 балів.
Wi-Fi і мобільний зв’язок: 6. Мобільний інтернет працював повільно на всій території області. В Олешні взагалі не було зв’язку.
Безпека: 7.


А в наступній частині огляду ― найцікавіше, не перемикайте :)

"Знайдено в Україні"

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини