Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:05:56

Минає 115 років з дня народження Ірини Коцюбинської

12.07.2014   14:08Агенцiя

12 липня 2014 року минає 115 років з дня народження Ірини Коцюбинської - молодшої доньки письменника, літературознавця, музеєзнавця, багатолітнього директора музею М. Коцюбинського у Чернігові.

До цієї поважної дати у Чернігівському літературно-меморіальному музеї експонується виставка фондових матеріалів «Берегиня славної родини», на якій представлені родинні фотографії, особисті речі, рукописи ювілярки, ескізи інтер’єру меморіальних кімнат, зроблені її рукою напередодні повної меморіалізації будинку М. Коцюбинського.

У Чернігові ще напевно знайдеться багато людей, які пам’ятають Ірину Михайлівну. Вона могла бути різною: привітною і строгою, серйозною і веселою, мовчазною і говірливою, але завжди з-поміж інших вона виділялась особливою духовною наповненістю, несла в собі ту велич, яка передалась їй від великого батька.

Непростий життєвий шлях судився молодшій доньці М. Коцюбинського. Зростала у теплій атмосфері родинного затишку, гармонії і любові. Але доросле життя так мало приносило їй світлих хвилин. Жовтневий переворот вніс свої корективи у долі мільйонів людей. Не була винятком і родина Ірини Коцюбинської. Вимушена евакуація з рідного міста в далеку Казань, де помирає її чотирирічний син Леонід, потім повернення в напівзруйновану Україну і безкінечні переїзди у пошуках кращого пристанища, репресії обох братів, Юрія і Романа, і страшне тавро родичів «ворогів народу», безробіття і напівголодне існування всієї родини і вічний страх, що сьогодні за тобою можуть прийти, а потім війна, з якої не повернувся чоловік, Абрам Данішевський. Лише після смерті Сталіна Ірина Михайлівна змогла розправити плечі, домогтися реабілітації своїх братів.

У 1956 році вона повернулась до батьківського дому на посаду директора музею. За понад 20 років роботи зробила величезний внесок у розвиток музейної справи, написала велику кількість наукових статей, підготувала і видала дві книги спогадів про М. Коцюбинського, домоглась від уряду виділення коштів на будівництво нового музейного приміщення.

Пішла з життя Ірина Коцюбинська на 78-му році. Похована на чернігівському цвинтарі.

 

 

Н. Коцюбинська, заступник директора з наукової роботи музею
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини