Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:10:11

Чернігівська слава Донбасу

11.07.2014   10:02Агенцiя

В одному з районів Маріуполя, у центрі парку з яскравою назвою “Веселка”, є бюст двічі Героя Соціалістичної Праці, лауреата Державної премії України сталевара Григорія Яковича Горбаня.

Народився він 1 квітня 1932 року в селі Шаповалівка Борзнянського району в родині пасічника. Закінчивши школу, подався до Маріуполя у ремісниче училище, після завершення якого працював слюсарем з ремонту паровозів на заводі “Азовсталь”. Службу в армії відбував водолазом на флоті. У 1955 році юнак повернувся на свій завод, але вже на іншу ділянку – підручним сталевара. Потрапив до рук Федора Ульянова, а згодом до молодого, проте вже знаного майстра Миколи Переверзєва на піч № 1, де й пропрацював все своє життя. Робота була важка, тож з трьох моряків, які прийшли після служби на завод, залишився тільки один – Григорій Горбань. За спогадами вчителя, його вирізняла впертість та любов до праці. Нічого не треба було нагадувати. Юнацькі поривання звісно призводили до непорозумінь: то поспішав, пропускаючи важливі подробиці, то “мотався” навколо печі, допікаючи всіх своїми запитаннями. Але сталеварська молодість проминула швидко.

Працюючи, закінчив вечірнє відділення заводського технікуму (1960) і отримав диплом техніка-металурга. Переверзєв, ставши майстром, у 1962 році передав Горбаню – молодому фахівцю, керування піччю. На комбінаті тоді виплавляли чавун з великим вмістом фосфору. А останній, як відомо, є ворогом металу. Тож, від сталеварів вимагалася неабияка майстерність у боротьбі зі шлаками. Проте, наш земляк засвоїв усі секрети ремесла та став професіоналом своєї справи.

Г.Я. Горбань відмінно оволодів складною технологією плавлення фосфористих марок сталі з використанням кисню. Він домігся виходу 8,21 т сталі з одного квадратного метра поду печі. В 1971 році був удостоєний найвищої нагороди за працю – Золотої зірки Героя Соціалістичної Праці, а у 1978 році першим серед металургів СРСР став двічі Героєм.

В 1974 році Григорій Якович зварив понад план 548 т сталі, значно знизивши простій печі, тож не дивно, що у 1975 році став одним з 17-ти передовиків виробництва, які першими в країні одержали Державну премію УРСР за видатні досягнення у праці.

Григорій Якович Горбань був відомим і шанованим у Маріуполі та далеко за його межами. У 1982 році став почесним громадянином міста. На початку 1980-х років з-під його пера вийшли декілька книг про працю сталевара. 1992 року Григорій Якович вийшов на пенсію. Жив у вже рідному дня нього місті на березі Азовського моря, де 18 червня 2000 року помер.


Сергій Лаєвський
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини