Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:54:48

Відкрилася книжкова виставка "Конституція України – основа забезпечення гуманістичних ідей"

21.06.2014   09:19Агенцiя

З нагоди Дня Конституції у великому читальному залі бібліотеки ім. В.Г.Короленка експонується книжкова виставка «Конституція України – основа забезпечення гуманістичних ідей».

Перший розділ тематичної виставки «Конституція – основний закон» знайомить з виданнями Конституції України різних років видання. Також користувачі бібліотеки мають змогу переглянути періодичні видання, які висвітлюють запропоновані зміни до Конституції України.

Наступний розділ книжкової експозиції «Конституція України: історичний шлях» – це дослідження про етапи історії, створення та прийняття Конституції України. Досліджуючи історію українських конституцій, а також контекст, у яких вони народжувалися, можна зробити висновок, що їх написання було одним із ключових завдань української еліти практично на всіх етапах формування Української держави.

Значна увага розділу виставки присвячена Пилипу Орлику (1672–1742рр.) – українському політичному, державному і військовому діячеві, гетьману Війська Запорізького у вигнанні (1710–1742 рр.). Великою заслугою Пилипа Орлика в історії України є «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького» («Pacta et Constitutiones legum libertatumqe Exercitus Zaporoviensis»), складені в 1710 р. Цей документ, який пізніше дістав назву «Конституція Пилипа Орлика», вважають першою українською конституцією, а також однією із перших конституцій у Європі.

Третій розділ книжкової виставки «Конституція-гарант прав і свобод людини» досліджує функцію охорони прав і свобод людини і громадянина як одну з базисних для сучасної демократичної і правової держави, аналізує специфіку реалізації цієї функції, досліджує гарантії прав і свобод людини і громадянина, визначає перспективи розвитку системи правового регулювання в частині охорони і захисту прав людини в Україні.

Організатори книжково-ілюстративної виставки пропонують користувачам звернути особливу увагу на такі видання:
- В.П.Гетьман «Як приймалась Конституція України». – К., 1996.
- Головченко В.В., Головченко В.О. «Правозастосування і захист прав людини в суверенній Україні». – Чернігів, 2012.
- Орлик Пилип «Конституція, маніфести та літературна спадщина»: Вибр. Твори.-К. МАУП, 2006.
- «Пакти: Конституції Української козацької держави»//відп. Ред. В.А.Смолій//. – Львів, 2011.
- «Про нагальні зміни до Конституції України»//Слово просвіти . – 5-11 червня . – 2014. – с. 5.
- М.Томенко «Історія української Конституції». – К.,2009.


http://www.cult.gov.ua/news/vidkrilasja_knizhkova_vistavka_konstitucija_ukrajini_osnova_zabezpechennja_gumanistichnikh_idej/2014-06-20-5226

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.