Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:08:01

Ніжин — музей просто неба

29.04.2014   11:19Агенцiя

Усім відомі ніжинські огірки (цим терміном позначають як сорт овоча, так і особливий спосіб його соління). Та не кожен знає, що огірок, завдяки якому місто Ніжин на Чернігівщині стало відоме, увіковічнений у... пам'ятнику.


Скульптура зустрічає туристів неподалік від автовокзалу. Великий зелений огірок з пухирцями та листочками виглядає досить апетитно. От тільки з’їсти його не можна.

Вважається, що першими селекціонерами та засолювачами ніжинських огірків були греки, котрі оселилися тут у середині XVII століття. За переказами, переселенці привезли в Україну насіння мініатюрних огірків. Вони вирощували їх та солили за особливим рецептом. Хрусткі огірки стали популярною закускою.

Цей овоч став відомим завдяки імператриці Катерині ІІ, яка, подорожуючи країною, скуштувала ніжинський огірок і наказала постачати його до імператорського столу.

Та Ніжин відомий не лише огірками. Містечко із населенням у 75 тисяч чоловік можна назвати музеєм просто неба. Адже тут збереглося чимало пам'яток архітектури та історії, в тому числі — храмів. Можна годинами блукати центром міста і натрапляти на цікаві місця: то старовинний храм у рихтуванні, то майже казковий будиночок з розмальованими віконницями, ген вдалині — золоті куполи ще одного храму, а ось раптом виходиш на мальовничий берег річки Остер, порослий кульбабою...

Загалом у Ніжині близько 300 історичних будівель, 70 з них мають велику культурну та історичну цінність. Найдавніший храм, Миколаївський собор 1654 року, красується у центрі міста, зовсім поряд стоїть Грецька Всесвятська церква ХVІІІ століття, а також Благовіщинський чоловічий монастир. На маленькій території розташовується понад десять храмів, декілька з них стоять трохи вдалині, але їх дуже просто шукати за куполами.

Пішохідну вулицю Гоголя прикрашають симпатичні старовинні будиночки, на яких поміж нових яскравих реклам можна побачити старі вивіски. Здається, що вони збереглися з радянських, а то й взагалі з царських часів.

Відпочити від розмаїття старовинної архітектури можна у сквері імені Гоголя, де стоїть пам'ятник видатному письменнику. Недарма у місті так шанують пам'ять Гоголя, адже протягом семи років він навчався у Ніжинській гімназії. До речі, цей пам'ятник, встановлений у 1881 році, є першим за часом створення письменнику не лише в Україні, а й в усьому світі.

І ще одне обов'язкове для відвідування у Ніжині місце — музей „Поштова станція”. Музей унікальний, адже саме в будинку, де він розташовується, починаючи з 70-х років XVIII століття, діяла реальна поштова станція. Вона — чи не єдина в Україні збереглася до наших днів. У цьому будинку зупинялися Шевченко, Ломоносов, Пушкін, Грибоєдов та інші діячі культури. Зараз тут зберігається колекція старовинних марок та поштових листівок, картин, різноманітні документи, наприклад, указ царя сприяти Тарасу Шевченку під час його етнографічної експедиції.

"Є"

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини