Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:17:38

Виставку нових археологічних досліджень Чернігівщини презентували в історичному музеї імені В.В. Тарновського

12.04.2014   10:07Агенцiя

11 квітня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського до Міжнародного Дня пам’яток і визначних місць відкрилася традиційна виставка «Нові археологічні дослідження Чернігівщини".

Вона презентує матеріали розкопок польового сезону 2013 року на території Чернігівської області.

Експедицій Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка:
- біля Спасо-Преображенського собору в Чернігові – керівник О.Є. Черненко;
- на території містечка Любеч Ріпкинського району – керівник О.М. Веремейчик;
- біля с. Малий Листвен Ріпкинського району – керівник О.М. Бондар;
- на території Пустинно-Рихлівського Свято-Миколаївського монастиря (Коропський район) – керівник Р.М.Луценко.
 

Міжнародної експедиції Інституту Археології НАН України та Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка (керівники О.П. Моця, В.М. Скороход) на давньоруському археологічному комплексі біля с. Виповзів Козелецького району.

Археологічної експедиції Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка та Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (керівники О.Є. Черненко, І.С. Кедун) на території Новгорода-Сіверського.

Міжнародної Українсько-Канадської експедиції Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка та Інституту Археології НАН України (керівники В.М. Скороход, Ю.М. Ситий, В.І. Мезенцев) на території Батурина.

У 2013 році Чернігівською обласною радою була прийнята програма проведення археологічних досліджень в області на період до 2020 року. Згідно з нею замовником ряду археологічних експедицій є Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського, до збірки якого після відповідного наукового опрацювання надійдуть знахідки з розкопок поблизу Спасо-Преображенського собору в Чернігові, біля с. Виповзів та с. Малий Листвен.

Окремий розділ виставки присвячений 60-річчю відомого чернігівського археолога, кандидата історичних наук Володимира Петровича Коваленка. Його наукове життя тісно пов’язане з Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського, де він очолював сектор археології – кузню археологічних кадрів Чернігівщини. Частина матеріалів з досліджених В.П. Коваленком пам’яток зберігаються в музеї та знаходяться у постійній експозиції. На виставці вперше представлені матеріали XI–XIII ст. із досліджень городища Біловежа – скляний перстень, 21 намистина, гребінь, металевий ґудзик з емаллю, копоушка, бойова сокира. Також привернуть увагу побутові речі та зброя із Седнєва та Малого Листвена.

Серед знахідок останнього польового сезону експонуватимуться шпилька XI ст. та печатка «Училищного совета Черниговской епархии» XIX ст. із розкопок Спаського собору в Чернігові; вістря стріл, ювелірний пінцет, фібули, точильний круг та уламок дерев’яного ковша X ст., виявлені біля с. Виповзів.

Цього року вперше на виставці представлені реконструкції костюмів X ст. надані Клубом історичної реконструкції «Гульбище». Жіночий костюм репрезентує скандинавське поселення «Бірка» на озері Меларен у Швеції, чоловічий – давньоруське поселення «Шестовиця» поблизу Чернігова.

У відкритті виставки взяли участь чернігівські та ніжинські археологи - автори минулорічних розкопок, а також учасники ХІІІ Міжнародної студентської конференції “Середньовічні старожитності Центрально-Східної Європи”, яка відбувається в Інституті історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського.

Загалом на виставці експонується понад 220 предметів.

Виставка працюватиме до кінця вересня 2014 року.


Вікторія Мудрицька, Людмила Сита
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини